Valehteliko Finnkino elokuvateatterien irtaimiston kohtalosta? Yle: silminnäkijät kertovat arvokkaiden sisustuselementtien päätyneen kierrätykseen

Kai Skyttä

Elokuvateatteri Kino-Aulan elokuvasali kuvattuna 13. heinäkuuta Finnkinon tyhjennettyä sali kaikesta irtaimistosta.

Elokuvateatteri Nuijamiehen ja Kino-Aulan arvokkaat sisustuselementit ovat Ylen uutisen mukaan päätyneet kierrätykseen. Ylen haastattelemat silminnäkijät kertovat, että teattereiden irtaimisto kuljetettiin purkamisen yhteydessä kierrätyskeskukseen kesäkuun lopulla.

— Olin kiinnostunut yhdestä mäntyisestä hyllystä. Purkumiehet sanoivat, etteivät he voi niitä myydä, mutta hyllyt viedään kierrätyskeskukseen, mistä niitä voi käydä ostamassa, yksi Ylen haastattelema purkutöitä todistanut silminnäkijä kertoo.

Toisen silminnäkijän mukaan elokuvateattereiden istuinten metalliosat eroteltiin jo teatterissa. Metalliosat heitettiin toiselle ja pehmeät istuinosat toiselle lavalle.

— Kalusteita käsiteltiin tosi huolettomasti. Osa oli jo lavalle heitettäessä palasina, toinen silminnäkijä sanoo Ylelle.

Finnkino tyhjensi suojelupäätöstä odottavat elokuvateatterit yllättäen kesäkuun lopussa. Sen vuokrasopimus päättyi kesä–heinäkuun vaihteessa. Sisustuksen purkaminen tuli yllätyksenä muun muassa kaupungin rakennustarkastaja Päivi Salmiselle ja kaupunginarkkitehti Maarit Pimiälle, jotka järkyttyivät kuultuaan teattereiden tyhjentämisestä.

— Surullista ja aika kamalaa. On tieten tahtoen lähdetty purkamaan, vaikka on tiedetty, että tulee suojelumerkintöjä. Tässä käynee niin, että piiloudutaan sopimuksen taakse. Vastuunkantajia tuskin löytyy, Pimiä sanoi Etelä-Saimaan haastattelussa.

Ketjujohtaja kertoi kalusteiden olevan varastossa

Aiemmin Finnkinolta on kerrottu irtaimiston olevan tallessa. Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä sanoi heinäkuussa Etelä-Saimaan haastattelussa, että Finnkino toimi normaalien käytäntöjen mukaisesti vuokrasopimuksen päättyessä.

— Teimme ennen irtaimiston poisvientiä katselmuksen tiloissa vuokranantajan kanssa. Vuokralaisen velvollisuutena ja normaalina käytäntönä on irtaimiston poisvienti, jollei muuta ole asiasta vuokranantajan tai viranomaisten kanssa sovittu. Kino-Aulan tai Nuijamiehen osalta meille ei esitetty miltään taholta pyyntöjä tai vaatimuksia irtaimiston jättämisestä paikoilleen, Määttä kertoi sähköpostitse.

Määtän mukaan Nuijamiehen ja Kino-Aulan ”historiallisesti arvokas tai käyttökelpoinen irtaimisto” on varastoitu asianmukaisesti. Hän ei halunnut vastata kysymyksiin siitä, mitä varastoitu irtaimisto pitää sisällään ja onko jotakin heitetty pois käyttökelvottomana:

— Emme arvioi julkisesti irtaimiston sisältöä. Harkitsemme nyt rauhassa, miten voimme hyödyntää irtaimistoa nykyisissä tai tulevissa teatterihankkeissa.

Finnkino osti perheyhtiö Elokuva Luotolan liiketoiminnan helmikuussa. Tuolloin yhtiö vakuutti jatkavansa vanhojen teattereiden toimintaa normaalisti. Kesällä kuitenkin tuli tieto teattereiden toiminnan lopettamisesta.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Finnkinon ketjujohtajaa Ismo Määttää kommentoimaan asiaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.