Lavolan koululaiset haluaisivat lukea ainakin saksaa ja espanjaa — pakkoruotsia ei kuitenkaan pitäisi unohtaa, muistuttaa opettaja

Marleena Liikkanen

Lavolan koulun 4B-luokalla oleva Vuokko Hackman haluaisi opiskella lisää venäjää, sekä ranskaa.
Lavolan koulun 4B-luokalla oleva Vuokko Hackman haluaisi opiskella lisää venäjää, sekä ranskaa.

Lavolan koulun 4B-luokkalaiset haluaisivat opiskella ruotsin sijaan ainakin saksaa, espanjaa, ranskaa ja tanskaa.

Jos kielikokeilu alkaa elokuussa 2018, kuten hallitus kaavailee, ja Lavolan koulu valitaan mukaan, niin voi käydäkin. Silloin heidän ei tarvitsisi lukea ruotsia myöskään lukiossa tai ammattiopinnoissa.

Kielikokeiluun voi osallistua korkeintaan 2 200 oppilasta. Mukaan pääsevät kunnat valitaan myöhemmin niiden joukosta, jotka ovat hakeneet siihen lupaa opetushallitukselta. Hakemisprosessista tai sen ajankohdasta tosin ei ole vielä mitään tietoa.

Kokeilu on oppilaille vapaaehtoinen. Siihen osallistuvat aloittavat viidennellä tai kuudennella luokalla vuonna 2018, eivätkä ole jo aloittaneet toisen kotimaisen kielen opiskelua.

Miia Salomäki, Lappeenrannan seudun kieltenopettajien puheenjohtaja toivoo ruotsinkielen aseman säilyvän opetuksessa. Niin kauan, kun ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli ja valtion ja kuntien ammatit vaativat virkamiesruotsin suorittamista, ruotsia opiskelemattomat joutuisivat epäoikeudenmukaiseen asemaan, hän muistuttaa.

Piia Kaskinen

Piia Kaskinen