Soutuleirillä narskui latu, lasten ilo tarttui olympiamitalisti Minna Niemiseen

Mika Strandén

Minna Niemisen mielestä hiihto on hyvä harjoittelumuoto soutajillekin. Entinen kilpasoutaja ohjaa hämeenlinnalaisia soutajia Lauri Nevalaista ja Riku Haavistoa ladulla.
Minna Niemisen mielestä hiihto on hyvä harjoittelumuoto soutajillekin. Entinen kilpasoutaja ohjaa hämeenlinnalaisia soutajia Lauri Nevalaista ja Riku Haavistoa ladulla.

Minna Niemisen ohjeet auttavat hämeenlinnalaisia Riku Haavistoa ja Lauri Nevalaista suksilla eteenpäin Lappeenrannan Lepolassa.

Olosuhteet ovat hiihtoharjoitteluun täydelliset. Siniseltä taivaalta loistava aurinko saa pakkasen vitivalkoiseksi huurruttamat puut hohtamaan.

Posket punertavat, tekniikka tarttuu, maisema vaihtuu.

— Itselleni tulee hyvä fiilis siitä, kun lapset ja nuoret kehittyvät. Onhan se siisti nähdä. Se tekemisen ja kehittymisen ilo tarttuu, Nieminen kertoo.

Valtakunnallinen soutuleiri kokosi viikonlopuksi Lappeenrantaan 29 nuorta urheilijaa ympäri Suomen, ikähaarukaltaan 14-vuotiaista parikymppisiin.

Porukasta puolet hikoili urheilutalon soutualtaalla liiton valmennuspäällikön Ilona Hiltusen katseen alla, kun loppujen alla narskui latu.

Kevyen pariairokaksikon olympiahopeamitalisti Nieminen oli yksi leirin seitsemästä vetäjästä.

— Oikein hyvä määrä.

Hiihdon salojen valottaminen soutujunioreille solahti luontevasti juuri Niemisen tehtäväksi.

Laji on ollut osa hänen elämäänsä jopa pidempään kuin urheilu-uran päälajiksi lopulta tullut soutu.

— Urani oli pitkään sellaista soudun ja hiihdon sekamelskaa. Hiihdän edelleen paljon.

Nieminen näkee hiihdon olevan erittäin hyvä harjoitusmuoto soutajille, sillä lajeissa on paljon samoja elementtejä.

— Vene pitää saada liukuun. Jos suksia ei saa liukuun, ei siinä oikein mihinkään kuljekaan. Veneen päällä pitää olla rennosti ja tasapainoisesti, kuten suksillakin.

Suomalaiset soutajat viettävät talvikaudella joka tapauksessa paljon aikaa soutulaitteessa.

— Ihan mielenterveyden vuoksikin on hyvää vaihtelua viettää aikaa pihalla.

Monipuolisen harjoittelun merkitystä urheilijana kehittymisessä ei voi Niemisen mielestä liikaa korostaa.

— Vaikka päälaji onkin soutu, sen ohella pystyy tekemään yhtä kahta lajia ihan hyvällä tasolla. Suomessa on ehkä vähän varmaan unohdettukin sellainen monipuolisuus, jota esimerkiksi hiihtäminen soutajalle talvella tuo.

Anssi Silvennoinen

Anssi Silvennoinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.