Kaksi hallituksen jäsentä nosti itselleen noin 60 000 euroa rakennusyhtiöstä — Konkurssipesä sai tositteita muovikasseissa

Käräjäoikeuden mukaan kaksikko aiheutti tai ainakin pahensi yhtiön maksukyvyttömyyttä. Hallituksen puheenjohtaja sai 15 kuukautta ehdotonta vankeutta ja liikentoimintakiellon, hallituksen jäsen 6 kuukautta ehdollista vankeutta.

Moises Garibay

Kaksi hallituksen jäsentä nosti itselleen noin 60 000 euroa rakennusyhtiöstä — Konkurssipesä sai tositteita muovikasseissa

Lappeenrantalaisesta rakennusyhtiöstä varoja itselleen nostaneet kaksi miestä on tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan miehet aiheuttivat tai ainakin pahensivat yhtiön maksukyvyttömyyttä maksamalla yhtiön rahoja itselleen.

Syytetyistä toinen toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja toinen hallituksen jäsenenä kesäkuusta 2012 lähtien. Yhtiöllä ei ollut toimitusjohtajaa.

Hallituksen puheenjohtajana toiminut mies myönsi syyllistyneensä velallisen epärehellisyyteen ja törkeään veropetokseen. Muut syytteet hän kiisti.

Toinen syytetty myönsi veropetoksen, mutta kiisti muut syytteet.

Yhtiöön tehtiin verotarkastus ja rikosperusteinen erityistarkastus. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että miehet olivat ilman hyväksyttävää syytä maksaneet itselleen 20 640 euroa. Hallituksen puheenjohtaja oli lisäksi ottanut itselleen yhtiön varoja lähes 39 000 euron edestä.

Yhtiön kirjanpito oli tehty helmikuun 2013 loppuun saakka ja laiminlyöty siitä eteenpäin. Myöskään tilinpäätöstä ei tehty.

Yhtiö teki konkurssin. Konkurssipesälle toimitettiin useita muovikassillisia tositteita.

Hallituksen puheenjohtajalle ehdotonta vankeutta ja liiketoimintakielto

Hallituksen puheenjohtajana toiminut tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta ja veropetoksesta yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio on ehdoton, koska mies on saanut aiemmin tuomion. Lisäksi mies määrättiin liiketoimintakieltoon kolmeksi vuodeksi.

Toinen syytetty tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä, tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden mukaan mies ei tehnyt mitään selvittääkseen yhtiön tilaa, vaikka oli huolissaan siitä.

Kolmatta miestä vastaan nostetut syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta hylättiin.

Tuomittujen on maksettava yhdessä Verohallinnolle 11 460 euroa. Hallituksen puheenjohtajan on maksettava erikseen vielä noin 77 000 euroa korkoineen Verohallinnolle ja hallituksen jäsenen noin 3 000 euroa korkoineen.

Lisäksi miesten on maksettava yhdessä yhtiön maksamattomia laskuja ja muita kuluja noin 12 500 euron edestä korkoineen. Hallituksen puheenjohtajan yksin maksettavaksi tulee laskuja ja kuluja noin 17 000 euron edestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan Itä-Suomen hovioikeudelta voi hakea valituslupaa asiassa.

Luetuimmat