Maastopyöräilijä Iiro Sairanen harjoittelee satoja tunteja vuodessa ja kilpailee kesäisin joka toinen viikonloppu ympäri Suomea — ”On mukava nähdä jollain mittarilla, että harjoittelusta on ollut hyötyäkin”

Elena Liseytseva

— Pelkästään kovalla jalalla ei tälläkään radalla pärjää, vaan jonkun verran tarvitsee myös ajotaitoa, että pyörä kulkee kivkoissa ja juurakoissa, Imatran Urheilijoiden Iiro Sairanen toteaa Imatra MTB:n reitistä.
— Pelkästään kovalla jalalla ei tälläkään radalla pärjää, vaan jonkun verran tarvitsee myös ajotaitoa, että pyörä kulkee kivkoissa ja juurakoissa, Imatran Urheilijoiden Iiro Sairanen toteaa Imatra MTB:n reitistä.

Kaksi kumirengasta, joiden päällä huhkii kuski. Maantie- ja maastopyöräilyssä idea on sama, mutta lajeina ne ovat kuitenkin varsin erilaisia.

Reitit ja kalustot poikkeavat toisistaan, mutta myös kilpailujen luonne on erilainen.

Se on se hyvän olon tunne, joka tulee aina kun käy liikkumassa.

— Maantiepyöräily on enemmän joukkueurheilua, ajetaan porukassa. Näissä kotimaan maastokisoissa voi ajaa joukkueena, mutta reitit ovat sellaisia, että itse on tehtävä se kova työ, Imatran Urheilijoita edustava Iiro Sairanen sanoo.

— Mutta kova kuski pärjää maastossa ja maanteillä.

Sairanen hyppäsi pyörän selkään vuosituhannen alussa. Alku meni kuluttaessa asfalttia, mutta muutama vuosi sitten maantiet vaihtuivat polkuihin ja juurakkoihin.

— Uusista maastoista ja reiteistä saa motivaatiota lisää, ja kelienkään kanssa ei ole niin tarkkaa, Sairanen kertoo.

— Pystyy ajamaan ympäri vuoden kelissä kuin kelissä mielekkäästi toisin kuin maanteillä, mikä voi olla marraskuussa vähän ankeaa, hän nauraa.

Täysillä hauskanpitoa unohtamatta

Elena Liseytseva

Maastopyöräily on Iiro Sairaselle elämäntapa.
Maastopyöräily on Iiro Sairaselle elämäntapa.

Sairanen ajaa Suomen Pyöräilyunionin alaista XCM-maratoncupia, jossa on tänä vuonna kahdeksan osakilpailua. Viiden kisan jälkeen imatralainen on kokonaispisteissä neljäntenä.

— Tänä kesänä on aika tasaisesti pystynyt ajamaan kymppisakkiin, mikä on omaan kuntotasoon nähden aina hyvä näissä kisoissa.

Kun numerolappu isketään pyörään kiinni, silloin painetaan Sairasen mukaan aina täysillä, mutta maratoncupissa kyse on kuitenkin enemmän hauskanpidosta.

— Pisteistäkin ajetaan, mutta se on sellaista hyvähenkistä kilpailua. Jos itsellä on mennyt heikommin, kaverin puolesta pystyy nautiskelemaan.

Harjoitustunteja Sairaselle kertyy viikossa kymmenen. Kesäviikonlopuista enemmän kuin joka toinen kuluu kilpailuissa jossain päin Suomea, joissa harjoittelun vaikutus konkretisoituu.

— Tämä on tavallaan elämäntapa, ja kun käyttää satoja tunteja vuodessa harrastukseen, on mukava nähdä jollain mittarilla, että siitä on ollut hyötyäkin.

Mehut irti miehestä kotimaastoissa

Seuraava koitos Sairasella on kotimaastoissa lauantaina, kun Imatra MTB -tapahtuma kerää maastopyöräilijät reiteille Ukonniemestä Tiuruniemen kautta Hossukkaan ja takaisin. Myös kuntoilijoille tarkoitettu tapahtuma on yksi XCM-maratoncupin osakilpailuista.

Imatran Urheilijoiden ajaja huhkii 60 kilometrin urakan, johon aikaan kuluu yli kaksi ja puoli tuntia.

— Jos kunto on ollut sellainen, että on jaksanut painaa täysillä loppuun asti, kyllä se tuntuu. Ja tuntuu vielä pari kolme päivää kisan jälkeenkin, Sairanen toteaa.

Vaikka jäseniä kolottaisikin, ei se saa Sairasta jättämään pyörää varastoon, päinvastoin. Kuun lopussa hän aikoo haastaa itseään Saariselällä kolmipäiväisessä etappiajossa.

Mikä on se koukuttava tekijä, joka saa kerta toisensa perään pyörän selkään ja metsään? Sairanen joutuu miettimään tovin.

— Se on se hyvän olon tunne, joka tulee aina kun käy liikkumassa. Ei siinä muuta tarvita.

Imatra MTB 2017

Lähtö lauantaina 12.8 kello 12 Ukonniemen stadionilta

Kilpailureitit: 10km, 30km ja 60km (2x30km)

Pidemmät reitit käyvät eteläisimmillään Tiuruniemessä ja pohjoisimmillaan Malonsalmessa

Reittien varrella yleisölle katselupaikkoja

Lähde ja lisätiedot: www.imatramtb.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.