Uusi tie Nuijamaalta Viipuriin maksaa ainakin 50 miljoonaa euroa — tien suunnittelu saattaa viimein päästä alkuun

Mika Strandén

Nuijamaalta Viipuriin ajetaan Saimaan kanavan huoltotietä, joka on kapea ja mutkainen. Uuden tien teko saattaa viimein edetä toiveista tielinjauksen suunnitteluksi.
Nuijamaalta Viipuriin ajetaan Saimaan kanavan huoltotietä, joka on kapea ja mutkainen. Uuden tien teko saattaa viimein edetä toiveista tielinjauksen suunnitteluksi.

Uuden tien rakentaminen Nuijamaalta Viipurin on on ollut esillä jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Muutama vuosi sitten hanketta nytkäytti eteenpäin mahdollisuus saada tielinjaukselle suunnittelutukea EU:n pohjoisen ulottuvuuden rahastosta.

Pohjoismaiden investointipankin hallinnoima rahasto on jo hyväksynyt 200 000 euron suunnittelurahan, mutta ehtona on, että Venäjä osallistuu samalla summalla.

Venäjällä on kuitenkin ollut pitkään epäselvää, mikä taho ryhtyy uuden tien suunnittelun osapuoleksi. Venäjän federaation tiehallintoa ja Leningradin alueen tiekomiteaa ei saatu mukaan.

Viimein saattaa tärpätä. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikennevastuualueen johtaja Jyrki Karhula tietää kertoa, että Pietarin kaupungin, Leningradin alueen ja Venäjän liikenneministeriön yhteisyritys on luvannut ottaa asian hoitaakseen.

Nyt odotetaan, että Pohjoismaiden investointipankki hyväksyy uuden osapuolen kumppanikseen ja suunnittelu pääsee käyntiin.

Uuden Nuijamaa—Viipuri-tien rakentamista on vauhditettu erityisesti Suomesta käsin, mutta Karhulan mukaan Venäjältä löytyy lähes yhtä lailla tahtoa asiaan. Uuden tien pitäisi Karhulan näkemyksen olla ainakin saman tasoinen kuin Imatralta pohjoiseen kulkeva Kuutostie.

— Juoheva linjaus sekä leveyttä ja päällystettyä piennarta riittävästi, kuten hyvä suomalainen valtatie.

Tien hinta ylittää hänen karkean arvionsa mukaan 50 miljoonaa euroa, muttei nouse kuitenkaan sataan miljoonaan euroon.

Nuijamaan ja Viipurin välillä nykyisin oleva kanavatie eli Saimaan kanavan huoltotie on kapea ja mutkainen. Sillä on sattunut useita onnettomuuksia, joista vakavin on ollut venäläisen pikkubussin ja tukkirekan törmäys kolme vuotta sitten. Onnettomuudessa kuoli kymmenen ihmistä.

Torstaiaamuna sattuneessa bussionnettomuudessa kuoli kolme ihmistä ja yli kaksikymmentä loukkaantui.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.