Taipalsaari kirjasi melkein miljoonan alijäämän — konsernitasolla meni erityisen huonosti

Verotulot laskivat Taipalsaarella. Omavaraisuusaste jäi heikoksi.

Kai Skyttä

Taipalsaaren kunnan tilinpäätös on melkein miljoona euroa alijäämäinen.
Taipalsaaren kunnan tilinpäätös on melkein miljoona euroa alijäämäinen.

Verotulojen notkahdus synkistää Taipalsaaren muutenkin karua tilinpäätöstä. Yleinen talouskehitys oli viime vuonna vahvaa ja laaja-alaista, mutta Taipalsaaren verotulot laskivat vajaat 227 000 euroa edellisvuodesta.

Vuosikate oli 976 000 euroa ja tilikauden tulos 990 000 euroa alijäämäinen. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä tullut clearing-lasku jäi selvästi pelättyä pienemmäksi, ja ennakoitu 2,7 miljoonan euron alijäämä supistui vajaaseen miljoonaan.

Konsernitasolla Taipalsaaren vuosikate oli vajaat 1,04 miljoonaa euroa ja tilikauden alijäämä vajaat 1,55 miljoonaa euroa. Talouden tervehdyttämisohjelmassa puututaan konsernin kannattavuuteen, sillä vuonna 2017 Taipalsaaren kunnan konsernin vuosikate asukasta kohti oli kolmanneksi heikoin koko Suomessa.

Investointeihin kunta käytti vajaat 0,9 miljoonaa euroa. Merkittävin investointihanke oli Saimaan Kuitu Oy:lle maksettu kuntarahaosuus valokuituverkon rakentamiseen ja siihen liittyneet sijoitukset.

Kunta otti viime vuonna pitkäaikaista lainaa kahdella miljoonalla eurolla ja lyhensi entisiä lainoja hieman tätä enemmän.

Kunnan omavaraisuusaste oli heikko. Taipalsaaren omavaraisuusaste oli 27,85, kun vuoden 2017 vastaava luku oli Suomen kunnissa keskimäärin 60,8.

Kassan riittävyys tilinpäätöshetkellä oli 24 päivää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset