Katso tästä, miltä talven kuuluisin auto näyttää nyt Saimaan jääkannen alla — kokenut valokuvaaja hämmästelee Vuoksen valtavaa imua Tiuruniemessä

Hanna Koikkalainen

Helmikuussa jäihin uponneessa autossa olleet henkilöt selvisivät uhkaavasta tilanteesta ja pääsivät kuivalle maalle.
Helmikuussa jäihin uponneessa autossa olleet henkilöt selvisivät uhkaavasta tilanteesta ja pääsivät kuivalle maalle.

Tiuruniemen kärkeen helmikuussa uponnut auto on yhä sijoillaan. Vedenalaista kuvausta harrastavat sukeltajat jakoivat eilen sosiaalisessa mediassa otoksen henkilöautosta, joka uinailee Vipeleenvirrassa jääkannen alla jopa runollisen oloisesti.

Espoolainen valokuvaaja Pekka Tuuri vieraili paikalla imatralaisen sukeltajaystävänsä Mikko Saarelan kanssa. Auto on Tuurin mukaan pudonnut jään läpi kavalan matalikon kohdalla.

— Paikka on uskomattoman petollinen. Sen ympärillä jää on kestävämpää, mutta tuossa kohdassa syvyys on vain pari-kolme metriä ja virtaus todellakin tuntuu.

Paikallisten olosuhteiden tuntijat ovat karttaneet Vipeleenvirtaa aina. Virran vuoksi muutamissa kohdissa jää ei kovanakaan pakkastalvena pääse muodostumaan kantavaksi. Myös kokenut sukeltaja Tuuri pitää paikkaa erikoislaatuisena.

— Eihän tuollaista yleensä järvissä tunnu. Virta kuljetti sukeltajaakin ihan aidosti Vuoksen suuntaan.

Sukeltajien noustua pintaan kuvauskeikaltaan Tiuruniemessä elettiin vielä hetki jännityksessä. Rannasta ajoi jäälle moottorikelkka, joka lähestyi vääjäämättä onnettomuuspaikkaa. Aamupakkasen jäljiltä matalikon päälle oli jäänyt parin sentin jääkerros.

— Eihän sellainen pidä edes lenkkeilijää tai hiihtäjää, saati moottorikelkkaa, Tuuri muistuttaa.

Sukeltajat viittilöivät kelkkailijalle, joka käänsikin matkan takaisin rantaan. Sen verran heikolle jäälle menopeli kuitenkin osui, että kelkan peräpää putosi jäiden läpi. Kelkan vauhti riitti kuitenkin viemään kuljettajan pitävälle pinnalle.

— Se oli pienestä kiinni, Tuuri toteaa.

Tuuri vierailee usein Imatralla kuvaamassa. Erityisen ainutlaatuisena kuvauspaikkana hän pitää Vuoksea seinämineen ja kehuja satelee myös Hiitolanjoelle.

Saimaallakin on kaunista, mutta samantyyppisiä maisemia löytyy myös muualta Suomesta. Tällä kertaa hänet houkutteli Tiuruniemeen vuodenaika ja erikoinen kohde.

— Saimaalla vesi on talvella kirkasta ja matalassa vedessä jääkannen alla oleva auto kuulosti kiinnostavalta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.