Eksoten valtuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen – Alijäämää noin 1,2 miljoonaa euroa, toimintakulut 524 miljoonaa euroa

Viime kesäkuussa valittu toimitusjohtaja Timo Saksela: Vuosi on ollut hämmästyttävä.

Marleena Liikkanen

Timo Saksela sanoo, että Eksoten talouden suunta on paranemaan päin.
Timo Saksela sanoo, että Eksoten talouden suunta on paranemaan päin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten valtuusto hyväksyi tiistaina Eksoten viime vuoden tilinpäätöksen.

Tilinpäätös jäi alijäämiseksi noin 1,2 miljoonaa euroa. Se oli silti noin 6,7 miljoonaa euroa parempi kuin viime vuodelle laadittu talousarvio.

Eksoten toimintakulut vuonna 2019 olivat 524 miljoonaa euroa.

Taustalla on kova talousvuosi, sillä Eksoten taloutta paikattiin historian ensimmäisillä yhteistoimintaneuvotteluilla. Tänä vuonna loppuun saadut neuvottelut johtivat noin 30 ihmisen irtisanomisiin ja noin kahdeksan miljoonan euron säästöihin.

Säästöjen etsiminen jatkuu edelleen.

– Toiminnallisten säästöjen etsiminen on jatkuvaa arjessa tehtävää työtä. Talouden vakauttaminen kuntien kantokyvyn mukaiseksi ja palvelujen

turvaamiseksi jatkuu edelleen seuraavalla tilikaudella, toimitusjohtaja Timo Saksela toteaa toimintakertomuksessa.

Eksoten johtoryhmässä tapahtui viime vuonna poikkeuksellisen merkittäviä muutoksia. Uusina Eksoteen tulivat niin toimitusjohtaja, hallintojohtaja, henkilöstöjohtaja, sairaalanjohtaja sekä perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja. Lisäksi kuntoutusjohtaja jäi eläkkeelle tänä keväänä.

Eksoten taseessa on vuoden 2019 lopussa alijäämää yhteensä 15,9 miljoonaa euroa. Poistojen jälkeen katettavaa alijäämää on yhteensä 11,6 miljoonaa euroa.

Eksoten kassatilanne parani viime vuonna ja sen vuoksi uutta pitkäaikaista lainaa ei nostettu. Eksote lyhensi pitkäaikaisia lainojaan 7,3 miljoonalla eurolla.

Taloustilannetta kohensivat laboratorio- ja kuvantamisliiketoiminnan siirto HUS:lle, työterveysliiketoiminnan myynti Terveystalo Oy:lle, Saimaan tukipalvelut Oy:n osingot ja Saimaan talous ja tieto Oy:n osakkeiden myynnistä saadut yhteensä noin 7,1 miljoonan euron satunnaiset tuotot.

Eksoten kokonaisinvestoinnit viime vuonna olivat noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Matkan varrella on opittu paljon

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela valittiin tehtäväänsä 12.6.2019. Hän sanoo, että kulunut vuosi on ollut hämmästyttävä yllättävine käänteineen, joita on käsitelty paljon myös julkisuudessa.

Päällimmäinen tunne on Sakselan mukaa silti hyvä.

– Suunta Eksotella on myönteinen ja olen saanut sen kaltaista palautetta myös valtuustolta, hallitukselta ja kuntajohtajilta.

Sakselan ensimmäistä vuotta on määrittänyt myös koronavirus. Hän sanoo, että koronasta on selvitty toistaiseksi erinomaisen hyvin.

Toisesta tai kolmannesta aallosta ei tiedä kukaan. Mutta varmaa, että matkan varrella on opittu paljon.