Kinnusen talo pysyy kaupunkikuvassa, kaupunki pisti vipinää suojeluun

Kinnusen talon suojelu etenee, mutta koko muu kortteli uusiutuu täysin. Työväentalon kulman rakentaa SSR Kaakkois-Suomi.

Mika Strandén

Kaupunki haluaa varmistaa Kinnusen talon suojelun onnistumisen.
Kaupunki haluaa varmistaa Kinnusen talon suojelun onnistumisen.

Kinnusen jugend-talon purkuvaihtoehto joutuu entistäkin ahtaammalle. Lappeenrannan kaupunki käynnistää oma-aloitteisesti Kinnusen kulman asemakaavamuutoksen laatimisen. Sen tavoitteena on rakennuksen suojelu.

— Kaupungin lähtökohta on edelleen, että Kinnusen talo on säilytettävä kokonaisuus. Se on suojelurakennus, kertoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Rakennus tarvitsee kunnostusta ja ylläpitoa, eikä ratkaisua voi jättää vuosikymmeniksi odottamaan. On pakko mennä eteenpäin. Maarit Pimiä

Rakennus on osayleiskaavassa suojeltu merkinnällä Sr1 eli kaupunkikuvan kannalta arvokkaaksi rakennukseksi, jota ei saa purkaa. Lopullinen suojelu ratkaistaan kuitenkin asemakaavalla.

Kaupunki hyödyntää kaavoitusmonopoliaan

Kinnusen talon perikunta ei ole jättänyt kaupungille kaavamuutoshakemusta. Yhteistä kantaa ei ilmeisesti ole syntynyt.

 Kaupungilla on kaavoitusmonopoli eli valta päättää, mitä ja millaista minnekin voi rakentaa.

— Kaupungin pitää nyt välittömästi käynnistää kaavoitus, koska kyse on suojelurakennuksesta. Kaupungin on toimittava tässä aktiivisesti, jotta asia saadaan ratkaistuksi, sanoo Pimiä.

Pimiän mukaan aika alkaa tulla tässä tapauksessa vastaan.

—Rakennus tarvitsee kunnostusta ja ylläpitoa, eikä ratkaisua voi jättää vuosikymmeniksi odottamaan. On pakko mennä eteenpäin.

Lisärakentamista taakse selvitetään

Kaupunki selvittää samalla mahdollista lisärakentamista tontille. Korttelisuunnitelmassa sisäpihalle soviteltiin pienehköä rakennusta tai viisikerroksista rakennusta.
— Pystyykö pihan puolelle sijoittamaan lisärakentamista vai ei, vai suojellaanko tällaisenaan? On tutkittava, mikä on järkevää ja mitä vanhan talon rakenteet kestää.

LTY myy SSR:lle, tulossa 7-kerroksinen

Lappeenrannan Työväenyhdistyksen (LTY) kulmatontin asemakaavamuutos on parhaillaan nähtävillä. Nopeimmillaan kaavasta päätetään tammikuussa valtuustossa.

Mika Strandén

Työväentaloa tuskin puretaan vielä ensi vuonna, mutta ehkä seuraavana. Tilaalle  nouse enimmillään  7-kerroksinen.
Työväentaloa tuskin puretaan vielä ensi vuonna, mutta ehkä seuraavana. Tilaalle  nouse enimmillään  7-kerroksinen.

LTY on tehnyt esisopimuksen kiinteistökaupasta SSR Kaakkois-Suomen kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja Seppo Tokkola arvioi, ettei työväentaloa todennäköisesti pureta vielä ensi vuonna.

— Odotetaan nyt kaavaprosessi loppuun kaikessa rauhassa. Seuraava vuosi voisi olla mahdollinen, mutta kaikki riippuu markkinatilanteesta. Asunnot kyllä käyvät kaupaksi, mutta myymälätilaa taitaa tässä kaupungissa olla tyhjillään vähän joka talon kellarissa.


LTY:n toiminnanjohtaja Päivi Kukkonen toteaa, että työväentalon korvaa katutason hyvät tilat jostain keskikaupungilta.
— Tilat, joihin on helppo piipahtaa suoraan kadulta. Myös musiikkiryhmille on taattava harrastustilat.

Kolme ravintolaa joutuu lähtemään

LTY:n vuokralaisena on nyt muun muassa yökerho Giggling Marlin, ravintola Rax, iltaravintola Las Palmas sekä erilaisia toimistovuokralaisia.

Kaavaluonnoksesta jätettyjen muistutusten perusteella kaupunki pienensi ja siirsi sisäänvedettyä seitsemättä kerrosta.

Kinnusen talon viereisen Snellmaninkatu 10:een on haettu kaavamuutosta. Rakennus nousisi portaittain kohti nykyistä työväentaloa.
Kinnusen talon viereisen Snellmaninkatu 10:een on haettu kaavamuutosta. Rakennus nousisi portaittain kohti nykyistä työväentaloa.

Snellmaninkadun varteen toiveena korkeaa

Työväentalon ja Kinnusen talon väliin jäävän Snellmaninkatu 10:n kiinteistön omistaja Ilpo Niemi jätti viikko sitten kaavamuutoshakemuksen kaupungille.
— Tavoitteena on sama mitoitus kuin työväenyhdistyksellä. Räystäskorkoja on siinä Kinnusen vieressä laskettu alaspäin. Ainakin minusta se näyttää ihan hyvältä, sanoo Niemi.
Myös korttelin neljännessä, Kekäleen kulmassa, tapahtunee lähivuosina. Kaavaneuvotteluja kaupungin kanssa on käyty. Tontin omistaa Kekäle Oy.