Muukon haulikkorata Lappeenrannassa puhdistuu halvemmalla ja nopeammin kuin odotettiin, radan tulevaisuus avoinna

Anssi Silvennoinen

Muukon haulikkoradan taustavallia on kuorittu pintamaasta noin 300 metrin matkalta. Maa-ainesta poistetaan myös vallin edestä että sen takaa.
Muukon haulikkoradan taustavallia on kuorittu pintamaasta noin 300 metrin matkalta. Maa-ainesta poistetaan myös vallin edestä että sen takaa.

Muukon haulikkoradan puhdistustyöt sujuvat Lappeenrannan kaupungin kannalta odotuksia paremmin. Syyskuussa alkanut urakka on jo yli puolivälissään, vaikka virallisesti töille on annettu aikaa marraskuun loppuun asti.

Lisäksi jatkokäsittelyyn kuljetettavaa erittäin pilaantunutta maa-ainesta on ollut alueella vähemmän kuin ennakoitiin.

Riski on, että toiminta menee luvattomille paikoille.

Siksi urakan lopullinen hinta on alustavien tietojen mukaan jäämässä selvästi arvioitua noin 640 000 euroa pienemmäksi.

— Vaikuttaa siltä, että kustannukset jäävät useita kymmeniä tuhansia euroja budjettivarauksen alle, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

Ympäristöluvan mukaan Lappeenrannan kaupungin on puhdistettava Muukon haulikkoradan alueen pintamaa vuoden 2017 loppuun mennessä. Muukon ampumaurheilukeskus sijaitsee ensimmäisen luokan pohjavesialueella.

Käytännössä työ tehdään poistamalla lyijyhaulien ja kiekkojätteen saastuttama pintamaa koneellisesti keskimäärin 15 senttimetrin syvyydeltä noin viiden hehtaarin alueelta.

Työt aloitettiin 6. syyskuuta ratavallin ympäristön puiden poistolla. Sittemmin pilaantunutta maata on kuljetettu haulikkoradalta pois noin 220 täysperävaunullista kuormaa.

Pääosa kuormista on viety Kukkuroinmäen jätekeskukseen. Erittäin pilaantuneeksi todettu maa-aines menee jatkokäsittelyyn Kouvolaan jäteasemalle, jolla on lupa ottaa sitä vastaan.

— Jokaisesta kuormasta otetaan näytteet, joiden perusteella nähdään, minne ne voidaan ajaa.

Haulikkoradan toiminta on Muukossa toistaiseksi päättynyt. Jotta haulikkoammuntaa olisi mahdollista paikalla jatkaa, kaupungin on rakennettava sinne ympäristöluvan vaatimat maaperän suojausjärjestelmät.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty ratavallin päälle kasattavia merikonttimuureja, jotka yhdessä alueen asvaltoinnin ja hulevesijärjestelmien kanssa maksaisivat arviolta noin 500 000 euroa.

Muukon haulikkoradan tulevaisuus on esillä kaupungin ensi vuoden talousarvion käsittelyssä. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta antaa aiheesta lausunnon samalla muiden ensi vuoden liikuntapaikkainvestointien kanssa.

Oksmanin mukaan liikuntatoimi näkee Muukon haulikkoradan rakentamisen yhtenä toimialan tärkeistä hankkeista, sillä muuten useiden yhdistysten toiminta Muukossa lakkaa.

— Meillä on ollut huoli, että missä haulikkoammuntaa sitten tehdään, jos luvan mukaista ampumapaikkaa ei ole tarjolla. Riski on, että toiminta menee luvattomille paikoille.

Anssi Silvennoinen

Anssi Silvennoinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.