Länsi-Saimaan seurakuntaliitoksessa esiintyy kangertelua — Lemin kirkkoneuvosto esittää Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen liitoksesta luopumista

Lemin kirkkoneuvosto esitti kirkkovaltuustolle äänin 5—3, että Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen seurakuntia ei yhdistetä Taipaleen seurakunnaksi.

Matti Riihelä

Lemiltä löytyy arviolta lähes yhtä paljon seurakuntaliitoksen kannattajia ja vastustajia. Siksi kirkkovaltuuston kokouksesta 23. tammikuuta odotetaan jännittävää. Arkistokuva.
Lemiltä löytyy arviolta lähes yhtä paljon seurakuntaliitoksen kannattajia ja vastustajia. Siksi kirkkovaltuuston kokouksesta 23. tammikuuta odotetaan jännittävää. Arkistokuva.

Lemiläisten kritiikki seurakuntaliitosta vastaan purkautui kirkkoneuvoston kokouksessa.

Neuvoston enemmistö haluaa Lemin jatkavan itsenäisenä seurakuntana. Itsenäisyyttä esittävät kirkkovaltuustolle Anu Karhu, Eija Kuitto, Anneli Lattu, Ritva Laurikainen ja Lasse Lehtimäki.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntaliitoksen kannalla puolestaan olivat kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Lea Karhinen sekä jäsenet Esko Buuri ja Hannu Hakonen.

Jännitys taattu
kirkkovaltuuston kokouksessa

Kirkkovaltuustossa on luvassa jännittävä liitosäänestys, sillä kannattajia ja vastustajia löytyy lähes yhtä paljon. Suunnitelman mukaan Taipaleen seurakunta muodostetaan vuoden 2019 alussa.

Kolmen köyhän
yhdistymisestä ei hyötyä

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Anu Karhu on vastustanut seurakuntaliitosta koko ajan. Perusteet ovat pysyneet ennallaan.

— Kolmen köyhän seurakunnan yhdistämisestä ei tule hyötyjä. Jokaisella seurakunnalla on miinusmerkkinen talousarvio ensi vuonna.

Karhu on perännyt laskelmia liitoksen hyödyistä eikä ole sellaisia nähnyt. Hänen mielestään liitospäätöstä ei voi tehdä, koska asia on keskeneräinen.

Hän pitää karuna tosiasiana sitä, että Lemi on pienimpänä seurakuntana liitoksen häviäjä ja päätösvalta pienenee.

Rahat alkavat loppua
eikä omaisuutta ole

Kirkkoneuvoston jäsen Hannu Hakonen pitää seurakuntien yhdistymistä välttämättömänä.

— Seurakunta on tehnyt alijäämää liian pitkään, eikä omaisuutta ole. Rahat alkavat loppua. Sanaa ei voi julistaa, jos seurakunnalla ei ole rahaa. Ennen papit kiersivät talosta taloon ruokapalkalla. Sellainen ei nykyään onnistu.

Hakonen muistuttaa, että Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli voi milloin tahansa määrätä seurakunnat selvittämään yhdistymistä. Nyt tuomiokapituli odottaa, että seurakunnat pääsevät neuvottelemalla hyvään lopputulokseen.

Jokaisella seurakunnalla on miinusmerkkinen talousarvio ensi vuonna. - Anu Karhu >----< Sanaa ei voi julistaa, jos seurakunnalla ei ole rahaa. - Hannu Hakonen

Savitaipaleella ja Taipalsaarella
jouduttiin myös äänestämään

Savitaipaleen ja Taipalsaaren kirkkoneuvostot käsittelivät seurakuntaliitosta tiistai-iltana, ja äänestämään jouduttiin.

Savitaipaleella äänestys meni tiukille. Kirkkoneuvosto esittää valtuustolle äänin 3—3 seurakuntajaon muuttamista.

Neuvoston puheenjohtajan, vt. kirkkoherra Hanna Kilkkisen ääni käänsi tasatuloksen myönteiselle kannalle.

Taipalsaaren kirkkoneuvosto suhtautui Taipaleen seurakunnan perustamiseen myönteisimmin. Se esittää kirkkovaltuustolle seurakuntaliitosta äänin 5—2.

Seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuvat 23. tammikuuta ja äänestävät liitoksen kohtalosta samalla kellonlyömällä.