Norppa hävitettiin Puruvedeltä sotien jälkeen — Tänä keväänä syntyi kauan odotettu ensimmäinen kuutti

Puruvedellä elelee arvion mukaan 5–7 saimaannorppaa — Täksi vuodeksi kalastusrajoitukset eivät ehkä ehdi, mutta ensi talveksi prosessi voi ehtiä perille.

Timo Seppäläinen

Puruvedelle on tänä keväänä syntynyt sinne kauan kaivattu kuutti. Arkistokuva
Puruvedelle on tänä keväänä syntynyt sinne kauan kaivattu kuutti. Arkistokuva

Puruvedeltä on saimaannorpan pesälaskennoissa löytynyt kuutti.

— Apukinokset tehtiin Puruveden eteläosiin ja apukinospesään kuutti on syntynyt, kertoo suojelubiologi Jouni Koskela.

Norpan poikimista on odotettu Puruvedellä vuodesta 2007, jolloin siellä havaittiin ensimmäiset talvehtivat saimaannorpat vuosikymmeniin.

— Kuutteja on väitetty nähdyn Puruveden puolella avovesiaikana. Nehän ovat voineet syntyä Pihlajaveden puolella, mutta tämä kuutti on varmasti syntynyt Puruvedellä.

Kanta kasvaa ja levittäytyy

Vielä 1940-luvulla Puruvedellä oli vankka yli 50 norpan kanta. Toisen maailmansodan jälkeen norppia metsästettiin vahinkoeläiminä ja norppa katosi myös Puruvedeltä.

Nyt kanta on hiljalleen palautumassa. Tuoreimman arvion mukaan Puruvedellä elelee 5–7 norppaa.

Satunnaisia havaintoja norpasta on Puruvedellä tehty 1980-luvulta lähtien.

Vuonna 2009 Puruvedellä menehtyi kalaverkkoon 5-vuotias juuri sukukypsyyden saavuttanut norppa.

Kuutin syntyminen Puruvedelle kertoo, että norppakanta pystyy levittäytymään takaisin aiemmin autioituneille alueille.

— Luonterilta löytyi 2013 kuollut poikanen, ja 2014 tehtiin samaan paikkaan apukinos ja siihen syntyi kuutti. Kun naapurivesillä on hyvä kanta, tiedustelijoita leviää lähialueille, kanta niilläkin kasvaa ja ennemmin tai myöhemmin syntyy myös kuutteja. Tämä on merkki siitä, että norppakanta lisääntyy ja lisääntymisalue laajenee.

Pesiä suojellaan

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset eivät ole toistaiseksi koskeneet Puruvettä. Aiemmin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) on tarjonnut osakaskunnille suojelusopimuksia sitä mukaa, kun niiden alueilta poikaspesiä löytyy.

— Asia on hyvin tuore. Nyt pitää selvittää missä kuutti on, kuka siellä vesialueita omistaa ja neuvotella ministeriön ja Metsähallituksen kanssa, sanoo kalastusbiologi Teemu Hentinen ELYstä.

Osakaskuntien pitää päättää rajoitusalueen perustamisesta ja asian käsittelyssä on tietyt valitusajatkin. Hentinen arvioi, että tähän hätään kalastuksen virallinen rajoittaminen ei ehdi mutta ensi vuodeksi kyllä.

— Tottakai tälle vuodelle voi antaa suosituksen, että ei käytetä norpalle vaarallisia pyydystyyppejä ja olla pitämättä verkkoja muutenkaan sinne kesäkuun loppuun asti.

Muokattu kello 16.15: Otsikko vaihdettu.