Maakotka liiteli Imatran yllä — Petolinnun voi bongata parhaiten juuri nyt

Johannes Wiehn

Maakotkan bongaajalla on tuuria. Arkistokuva

Imatralla useampi henkilö teki viikonlopun aikana havaintoja maakotkasta, joka kuvattiin muun muassa Saareksiinmäen lähettyvillä. Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Juha Jantusen mukaan maakotkan bongaavalla on tuuria, sillä linnut ovat harvassa.


— Jos haluaa nähdä maakotkan, niin kyllä yleensä joutuu pari päivää odottelemaan. Itse en ole nähnyt maakotkaa useampaan vuoteen, merikotkia kylläkin, Jantunen muistelee.

Merikotka on maakotkaa kotkamaisempi, kuin lentävä matto.

Muutto käynnissä

Paras aika havaita maakotka on parhaillaan menossa petolintujen muuttaessa etelään. Jantusen mukaan maakotkan saattaa nähdä todennäköisimmin rajan tuntumassa, sillä Venäjän puolella on niille sopivampia metsiä. Suomen puolella maakotkahavaintoja on tehty useampana vuotena etenkin Savitaipaleen ja Lemin suunnalla.


Haukkojen jälkeen lähtevät maakotkat ovat muuttolinnuista viimeisimpiä, ja niiden muutto kestää kauan. Maakotkat eivät ole pitkän matkan taivaltajia, sillä määränpäänään niillä on esimerkiksi Etelä-Venäjä ja Etelä-Ruotsi. Petolintu ei kylmää hätkähdä, ja osa jääkin talvehtimaan Suomeen.

Merikotka yleisempi

Maakotkaa tavallisempi näky on merikotka, vaikka nekin viihtyvät sisämaata paremmin rannikkoseudulla. Nuoren maakotkan tunnistaa siivessä näkyvistä valkoisista kuvioista.
— Merikotka on maakotkaa kotkamaisempi, kuin lentävä matto. Sillä on neliskulmaiset siivet, sekä lyhyt pää ja pyrstö. Maakotka on vähän enemmän haukkamaisempi, mutta iso lintu sekin tietysti on, Jantunen kuvailee.
Merikotkia puolestaan voi nähdä tällä hetkellä Konnunsuolla, jossa ne istuvat puiden latvassa kytäten ja jahdaten maassa olevia valkoposkihanhia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat