Eksoten hallitus löi lukkoon Laptuote-päätöksen: Seitsemältä vammaisten ja vajaakuntoisten työllistymistoimintaan osallistuneelta päättyvät työt vuodenvaihteessa — ”Olen tässä vaiheessa vähän sanaton”, Laptuote-säätiön toimitusjohtaja kuvailee tunnelmia

Eksoten hallitus perustelee tiistaina tehtyä päätöstä samalla perusteella kuin johtoryhmä kesällä. Määräaikaista suorahankintasopimusta ei voida jatkaa hankintalain edellyttämien velvoitteiden vuoksi. Laptuotteen toiminta ei kuitenkaan romahda, vaan uusia vaihtoehtoja etsitään parhaillaan.

Katja Juurikko

Eksoten tiistainen päätös löi lukkoon sen, ettei suorahankintasopimus jatku Laptuote-säätiön kanssa. Siksi seitsemän työllistämistoiminnassa mukana olleen työsuhde päättyy vuodenvaihteessa Laptuotteella. Kuvituskuva.
Eksoten tiistainen päätös löi lukkoon sen, ettei suorahankintasopimus jatku Laptuote-säätiön kanssa. Siksi seitsemän työllistämistoiminnassa mukana olleen työsuhde päättyy vuodenvaihteessa Laptuotteella. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallitus päätti tiistaina, ettei Eksote jatka määräaikaista suorahankintasopimusta Laptuote-säätiön kanssa.

Sopimus koskee Laptuote-säätiön järjestämää vammaisten ja vajaakuntoisten työllistymistä tukevaa toimintaa, ja sillä on rahoitettu seitsemän Laptuotteen asiakkaan työllistymistä Laptuotteen työpajoihin. Suorahankintasopimus päättyy 31.12.2019, jolloin Laptuote-säätiöllä seitsemän asiakkaan pitkäaikainen työsuhde päättyy.

Eilinen oli aika hiljainen päivä täällä meillä. — Virpi Ulmanen

Eksoten hallitus perustelee pöytäkirjassa päätöstä sillä, ettei määräaikaista suorahankintasopimusta voida jatkaa hankintalain edellyttämien velvoitteiden vuoksi. Samasta syystä Eksoten johtoryhmä linjasi jo kesäkuussa, ettei sopimusta ole mahdollista jatkaa.

Tiistain kokouksen pöytäkirjassa kuitenkin todetaan, että ”määräaikaisen sopimuskauden loppumisen jälkeen aloitetaan ns. puhtaalta pöydältä, eli arvioitavaksi tulee, onko uudelle suorahankintasopimukselle olemassa hankintalain mukaista perustetta”.

”Virkamiehet tehneet hyvän taustatyön”

Etelä-Saimaa ei tavoittanut torstaina eikä perjantaina Eksoten hallituksen puheenjohtajaa Marja-Liisa Vesteristä (sd.) tai ensimmäistä varapuheenjohtajaa Jarmo Pullia (kesk.) kommentoimaan päätöstä.

Viipurissa työmatkalta puhelimitse tavoitettu toinen varapuheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) ei suostunut juuri kommentoimaan tapausta perjantaina.

— Tässä vaiheessa totean vain, että virkamiehet ovat tehneet hyvän taustatyön, jonka pohjalta päätös tehtiin, Järvenpää linjasi.

Elo—syyskuussa Eksoten hallitus pyysi lausuntoja Kuntaliitolta ja Julkisten hankintojen neuvontayksiköltä. Lausuntojen mukaan Laptuote-säätiön ja Eksoten väliselle suorahankintasopimukselle ei ole hankintalain mukaista suorahankintaperustetta.

Laptuotteella alavireiset tunnelmat

Perjantaina tavoitettu Laptuote-säätiön toimitusjohtajan Virpi Ulmasen mukaan tunnelmat Laptuotteella ovat tällä hetkellä haikeat ja surumieliset.

— Olen tässä vaiheessa vähän sanaton. Päätös tuli yllätyksenä, koska odotimme loppuun asti, että toivoa olisi vielä olemassa. Nyt asia oli nimenomaan Eksoten hallituksen käsittelyssä, joten siinä mielessä päätös on lopullinen, Ulmanen toteaa.

Seitsemän Laptuotteen asiakasta, joilta työt päättyvät vuodenvaihteessa, ovat alkaneet käydä henkilökohtaisia keskusteluita Laptuote-säätiön yksilövalmentajan ja Eksoten vammaispalveluiden ohjaajan kanssa. Myös Laptuotteen työterveys auttaa tarvittaessa.

— En tiedä, ovatko asiakkaat saaneet nukuttua viime yönä. Eilinen oli aika hiljainen päivä täällä meillä, Ulmanen harmittelee.

Henkilökohtaisissa keskusteluissa kartoitetaan, millaisia mahdollisuuksia seitsemälle työllistyneelle on tarjolla muissa palveluissa. He ovat olleet niitä harvoja, jotka ovat olleet pitkäaikaisessa työsuhteessa Laptuotteella. Joidenkin työsuhteen alkaminen voi ulottua melkein 30 vuoden päähän.

Muita työllistymismuotoja Laptuotteella ovat olleet palkkatuki, kuntouttava työtoiminta tai työkokeilu. Myös palkkatukea saavat ovat työsuhteessa, mutta se on määräaikainen työsuhde.

AOP

Laptuotteella valmistetaan muun muassa puistojen penkkejä sekä piha- ja ulkokalusteita. Kuvituskuva.
Laptuotteella valmistetaan muun muassa puistojen penkkejä sekä piha- ja ulkokalusteita. Kuvituskuva.

Muu toiminta pysyy, myös uutta tulossa

Ulmanen painottaa, että vaikka seitsemältä työllisteltyltä loppuvatkin työt, se on vain yksi osa Laptuote-säätiön palveluista. Laptuotteen toiminta ei siis ole kokonaisuudessaan päättymässä.

— Meille on kesän ja syksyn aikana tullut huolestuneita kyselyitä, loppuuko Laptuote kokonaan. Ei suinkaan, se ei ole tarkoitus. Vuodenvaihteen jälkeen meille jää edelleen esimerkiksi vammaisten työtoiminta sekä paljon muita palveluita.

Laptuotteella on luvassa uudistuksia lähiaikoina. Seitsemän pitkäaikaisen työsuhteen päättyminen pakottaa miettimään uusia keinoja, joilla Laptuotteen toiminta osatyökykyisille ja vajaakuntoisille säilyisi tulevaisuudessakin.

— En osaa vielä kertoa mitään tarkempaa, mutta toimintaamme on tulossa isoja muutoksia lähiaikoina. Uutta toimintaa tuodaan vanhan rinnalle, Ulmanen kertoo.