Kommentti: Epäillyn nimen julkaisusta

Etelä-Saimaa julkaisee poikkeuksellisesti Imatran surmista epäillyn nimen jo ennen oikeuden langettamaa tuomiota.

Lehtemme perusperiaate on, että julkaisemme rikosuutisissa yli kahden vuoden vankeustuomion saaneiden nimet. Nimi julkaistaan yleensä vasta tuomion jälkeen, sillä oikeusjärjestelmämme perustuu siihen, että syyllisyyden tai syyttömyyden ratkaisee tuomioistuin.

Nimi saatetaan kuitenkin jättää julkaisematta myös yli kahden vuoden tuomioissa, jos tämän katsotaan olevan tarpeen rikoksen uhrin suojaamiseksi. Näin voi olla esimerkiksi seksuaalirikosten kohdalla.

Imatran tapauksessa nimen julkaisua jo ennen tuomiota puoltaa kaksi seikkaa. Ensinnäkään tekijän henkilöllisyydestä ei ole epäilystä. Poliisi otti hänet kiinni surmapaikalta. Tämän päivän vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen asiasta ei ole epäilystäkään. Toiseksi teko on koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen raaka.

Se rinnastuu esimerkiksi taannoisiin koulusurmiin, joiden kohdalla olemme myös julkaisseet epäillyn nimen jo tutkintavaiheessa.

Käytämme uutisissamme myös epäillyn toista nimeä, jotta emme leimaa muita samannimisiä.

Eeva Sederholm

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.

Muokattu 14.08: Korjattu jutun loppuun sana syytetty muotoon epäilty.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.