Apua, kaivooni putosi päästäinen!

Rengaskaivon huoltoon kannattaa kiinnittää syksyllä huomiota. Veden laatu on hyvä tutkituttaa säännöllisesti.

Raimo Päiviö

Kaivoveden laatu kannattaa tutkia vähintään joka kolmas vuosi. Kaikkia epäpuhtauksia ei voi todeta aistinvaraisesti.
Kaivoveden laatu kannattaa tutkia vähintään joka kolmas vuosi. Kaikkia epäpuhtauksia ei voi todeta aistinvaraisesti.

Loputtomat syyssateet näkyvät rengaskaivoissa kahdella tapaa. Pohjavesi on niin korkealla, ettei kaivojen kuivumisesta ole pelkoa, mutta toisaalta pintavedet saattavat päästä kaivoveteen alentamaan sen laatua.

Talven edellä pihakaivo vaatii oman huoltonsa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Tarkistuksen voi tehdä pihan syyssiivouksen yhteydessä.

Jyrsijä laitetaan muovipussiin ja hävitetään kaatopaikkajätteen mukana.

Kun pihalta haravoidaan kuolleita lehtiä ja heinää, myös kaivon kannelle kertynyt orgaaninen aines tulee harjata pois. Samalla voi tarkistaa kaivonkannen kestävyyden.

Maan ja kaivon yläosan rakenteiden tulee olla riittävän tiiviitä. Tuuletusaukon on oltava niin korkealla, että se jää talvella hangen yläpuolelle.

— Jos lunta on paljon, jyrsijät voivat päästä tuuletusaukon kautta kaivoon, muistuttaa terveystarkastaja Maija Ripatti Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Kuolleet eläimet

eivät kuulu kaivoon

Yksikin pieni päästäinen kaivossa on liikaa. Jos eläin kuolee kaivoon, on kaivon rakenteet ja saumaukset kunnostettava ja kaivo pestävä sekä desinfioitava.

Kaivon pesuun joudutaan myös silloin, kun kaivoon pääsee pintavettä. Tämän voi estää pengertämällä riittävästi kaivon yläosaa, tiivistämällä yläosan rakenteita ja ohjaamalla valumavedet kaivon ohitse.

Kaivoveden laatu voi muuttua ilman näkyvää syytä, eivätkä kaikki muutokset tunnu vieraana makuna tai hajuna. Kaivoveden laatu tulisikin tutkituttaa säännöllisesti; asiantuntijoiden suosittelema tarkkailuväli on korkeintaan kolme vuotta.

Jos hukkunut tai loukkuun jäänyt jyrsijä löytyy pihapiiristä, sen voi haudata maahan. Kuoppa pitää kuitenkin muistaa kaivaa riittävän kauas kaivosta.

Taistelussa jyrsijöitä vastaan käytetään välillä kovia otteita. Jos kiinteistössä on käytetty rotanmyrkkyä, kuolleitten eläinten käsittely vaatii hieman enemmän vaivaa.

— Jyrsijä laitetaan muovipussiin ja hävitetään kaatopaikkajätteen mukana. Maastoon sitä ei saa jättää, Ripatti toteaa.

Lehtien kompostointi

onnistuu kotipihalla

Kuolleita lehtiä ja risuja sen sijaan ei tarvitse kärrätä Hyödyksi-asemille. Lehdet voi laittaa lehtikompostiin omalle pihalle tai ajaa ruohonleikkurilla nurmikon lannoitteeksi.

Risut voi hakettaa kompostorin kateaineeksi tai polttaa vaikka saunan pesässä.

Puutarhajätteen voi kompostoida biojätekompostorissa tai lämpöeristämättömässä kehikossa. Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille on kielletty.

Kommentoidut