Svetogorskin ja Viipurin väliset massiiviset tietyöt näkyvät rajanylitystilastoissa: Liikennettä on siirtynyt Imatralta Nuijamaalle

Tilanteen arvioidaan jatkuvan tällaisena, kunnes tietyöt valmistuvat vuonna 2021.

Minna Mänttäri

Moni matkustaja valitsee tällä hetkellä muun kuin Imatran rajanylityspaikan.
Moni matkustaja valitsee tällä hetkellä muun kuin Imatran rajanylityspaikan.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan liikennettä on selvästi alkanut siirtyä Imatran rajanylityspaikalta Nuijamaalle ja vähäisemmässä määrin myös Vaalimaalle.

Syyksi arvellaan Viipurin ja Svetogorskin välisen maantien isoa remonttia, joka hidastaa matkantekoa jopa tunneilla.

Imatralla rajanylitykset noudattelevat viime vuoden tasoa. Huhti-kesäkuussa Imatran rajanylitysliikenne kasvoi 2,5 prosenttia verrattuna 2018 vastaavaan ajankohtaan. Sen sijaan Nuijamaalla tilastot ovat selvästi plussalla.

— Huhti-kesäkuussa liikenne kasvoi Nuijamaalla 11,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Kesä-heinäkuussa kasvu on kiihtynyt, kertoo luutnantti Timo Marquis Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Myös Vaalimaan tilastot näyttävät plussaa. Rajanylitykset kasvoivat 4,6 prosenttia huhti-kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Sen sijaan Imatralla luvut ovat vain hieman viime vuoden tason yläpuolella.

Tien luokitusta nostettiin

Viipurin ja Svetogorskin välisen tien ylläpito siirtyi pari vuotta sitten Leningradin alueelta Venäjän federaation hallintaan. Tämä merkitsi samalla tien luokituksen nostamista. Menossa on nyt tähän liittyen laaja peruskorjaushanke.

— Meidän tietojemme mukaan kunnostus valmistuu kokonaan vuonna 2021. Niin kauan kuin tietyöt jatkuvat, arvioimme että liikennettä ohjautuu pois Imatralta muille rajanylityspaikoille, erityisesti Nuijamaalle, Marquis sanoo.

Tämä on huomioitu myös rajavartioston työvuorolistoissa, eli henkilöstöresurssien kohdentamisessa.

Kannattaa varautua jonoihin

Kesä on perinteisesti vilkasta aikaa Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla.

Matkustajia kehotetaan varaamaan riittävästi aikaa rajanylityksiin ja varautumaan jonoihin. Loma-ajan kasvaneet matkustajamäärät sekä oman henkilöstön lomakausi voivat aiheuttaa tavallista useammin rajaliikenteen jonoutumista, Kaakkois-Suomen rajavartiosto varoittaa.

Perinteisesti ruuhkat jatkuvat koko kesän elokuun loppuun saakka.

— Elokuu on venäläisten ja muiden eurooppalaisten loma-aikaa, mikä kannattaa ottaa huomioon, Marquis muistuttaa.

Imatralla rajanylitysliikenne on sujunut toistaiseksi jouhevasti. Sen sijaan Nuijamaalla on kärsitty ajoittain ruuhkista.

Juttua muokattiin klo 11.18 rajanylityspaikkojen lukuja korjaamalla.