Tilaajalle

Vesteris-tutkinnasta yllättävä jälkinäytös – Nyt syytetyn penkillä toimivaltansa ylittänyt tarkastuslautakunta: Lautakunta ei ole eroamassa, sanoo puheenjohtaja Laura Kaijanen

Tarkastuslautakunnalla ei ilmeisesti ollut toimivaltaa tehdä tutkintapyyntöä poliisille, ja julkisuuteen lipsahti ehkä liikaa asiakirjoja. Kahdeksan valtuutettua epäilee tarkastuslautakunnan ja tarkastuspäällikön toimineen virheellisesti.

Minna Mänttäri

Eksoten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen (kesk.) kertoi marraskuussa tutkintapyynnön jättämisestä poliisille yli neljä tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.
Eksoten tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen (kesk.) kertoi marraskuussa tutkintapyynnön jättämisestä poliisille yli neljä tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

Eksoten entisen hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) luottamuksen arviointi ja siihen liittynyt poliisitutkinta saa yllättävän jälkinäytöksen. Nyt syyttävä sormi osoittaa Eksoten tarkastuslautakuntaa ja tarkastuspäällikköä.
Kahdeksan Eksoten demarivaltuutettua syyttää näitä tahoja muun muassa toimivaltuuksien ylittämisestä.
Kuntaliiton ja osin Eksoten omankin selvityksen perusteella näyttää jo varmistuneen, että tarkastuslautakunnalla ei ollut toimivaltaa jättää poliisille tutkintapyyntöä Vesterisen toimista. Tämä valtuus kuuluu Eksoten hallitukselle.
Kuntaliitto katsoo, että tarkastuslautakunta on ylittänyt toimivaltansa, kun se hallituksen sivuuttaen on valtuuttanut KPMG:n tekemään tutkintapyynnön poliisille.
Kuntalaki sanoo, että kun arvioidaan luottamushenkilön virheellistä menettelyä, toimivalta on kuntayhtymän hallituksella.
Tämän takia myös poliisin tutkimattajättämispäätös olisi pitänyt tarkastuslautakunnan sijaan viedä tiedoksi hallitukselle.