Alkueläimen aiheuttamaa rajua ripulitautia löytynyt myös Etelä-Karjalassa — Kryptosporidioosi on 20-kertaistunut vuosikymmenessä

Sairaus on yleinen nautaeläimillä ja tarttuu ihmiseen ulosteen välityksellä. Geeniteknologia on tehnyt taudista helpommin löydettävän.

AOP

Kryptosporidioosi aiheuttaa ihmiselle yleensä rajut oireet. Geeniteknologia on mahdollistanut sairauden helpomman diagnosoinnin.
Kryptosporidioosi aiheuttaa ihmiselle yleensä rajut oireet. Geeniteknologia on mahdollistanut sairauden helpomman diagnosoinnin.

Riskiryhmille vaarallista ripulia aiheuttavaa kryptosporidioosia on havaittu viime vuosina huomattavasti aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tapaukset ovat lähes 20-kertaistuneet vuosikymmenessä. Tänä vuonna tammi—heinäkuun aikana tapauksia on ilmoitettu jo 202.

Kryptosporidioosin aiheuttaa herkästi leviävä alkueläin, joka tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksesta tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen. Tartunnan tyypillisin oire on raju vesiripuli.

Epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne THL:n terveysturvallisuusosastolta kertoo, että osalla sairastuneista taudinkuva on vakava. Perusterve ihminen paranee taudista yleensä itsekseen, mutta immuunipuutteisille potilaille tauti voi olla vaarallinen.

— Potilaalta, jolla on pitkittynyt tai vaikea vesiripuli, on hyvä varmistaa taudinaiheuttaja, Rimhanen-Finne sanoo.

Vakavien kryptosporidioosi-infektioiden hoitoon lääkäri voi harkita erityisluvalla määrättävää lääkettä.

Etelä-Karjalassa viime vuonna neljä tapausta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo, että kryptosporidioositapauksia on viime vuosina ollut muutamia Etelä-Karjalassa. THL:n tilaston mukaan viime vuonna tapauksia oli neljä.

Suomalaisen arvion mukaan tapausten määrä on kasvanut osin siksi, että diagnosointimahdollisuudet ovat parantuneet huimasti geeniteknologian avulla.

— Tämä on tauti, jota on aina ollut, mutta nyt sitä osataan paremmin etsiä ja havainnoida.

Rimhanen-Finnen tiedossa ei ole kryptosporidioosin aiheuttamia kuolemantapauksia Suomessa.

Kärpäsiä pörrännyt sairastuneiden lähellä

Vuonna 2012 Suomessa havaittiin kryptosporidioosiepidemia, jossa sairastui yli 250 henkilöä. Tartunnan lähteeksi epäiltiin ulkomaista salaattia.

Suomalaisen mukaan juuri ruokamyrkytysepidemiat ovat tapauksia, joissa kannattaisi herkästi selvittää, onko kyse kryptosporidioosista.

THL ja Ruokavirasto selvittävät nyt valtakunnallisesti tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla.

Viime vuonna Pohjanmaan sairaanhoitopiirien selvityksessä tartuntoja saaneet olivat tuotantoeläinkosketuksen lisäksi havainneet kärpäsiä, työskennelleet puutarhassa ja käsitelleet multaa tai lantaa vertailuhenkilöitä useammin.

Streptokokki voi sairastuttaa pahasti

Myös vakavia A-streptokokkitapauksia esiintyy edelleen epidemiana Suomessa. Streptokokkitartuntoja on ilmennyt mikroepidemian luonteisena nyt muutaman vuoden ajan. Pekka Suomalainen kertoo, että Etelä-Karjalassa on tänä vuonna ollut jo kahdeksan vakavaa A-streptokokin aiheuttamaa verenmyrkytystapausta, saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä.

— Jotkut tapaukset ovat hyvin vakavia, ja aiheuttavat tehohoidon tarpeen. Useimmat streptokokkitartunnat kuitenkin paranevat itsestään tai talttuvat hyvin penisilliinillä, Suomalainen kertoo.

Tupakointi on merkittävä riskitekijä streptokokki- ja keuhkokuumetartunnoille. Tupakoija kuljettaa erittäin helposti tartunnanaiheuttajia suuhunsa. — Pekka Suomalainen

— Streptokokki-mikrobia esiintyy yleisesti runsaasti väestössä, esimerkiksi viime talvena sitä oli laajasti kouluissa ja päiväkodeissa Etelä-Karjalassa.

Suomalaisen mukaan vakavat streptokokki-tapaukset yleensä päätyvät nopeasti sairaalahoitoon. Tauti alkaa niin rajuna, että se ei jää huomaamatta. Sairastua voi kuka tahansa.

— Streptokokki-tartuntaa vastaan ei valitettavasti ole rokotusta. Se tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana. Sairastumista voi ehkäistä pesemällä käsiä vedellä ja saippualla, Suomalainen sanoo.

— Myös tupakointi on merkittävä riskitekijä streptokokki- ja keuhkokuumetartunnoille. Tupakoija kuljettaa erittäin helposti tartunnanaiheuttajia suuhunsa.