Karvalakkilähetystö Etelä-Karjalasta lähtee lobbaamaan lääkärihelikopteria ministerin pakeille — Vesterinen: ”Emme luovuta niin kauan kuin on pienikin toivonkipinä jäljellä”

katja Juurikko

Finnhemsin lääkärihelikopterin on määrä saada tukikohta Uttiin vuoden 2022 alussa. Se ei käy eteläkarjalaisille.
Finnhemsin lääkärihelikopterin on määrä saada tukikohta Uttiin vuoden 2022 alussa. Se ei käy eteläkarjalaisille.

Lääkärihelikopteri-delegaatio suuntaa perjantaina Etelä-Karjalasta ministeri Krista Kiurun (sd.) pakeille. Helsinkiin lähtevät Eksoten hallituksen puheenjohtajat ja virkamiesjohto sekä Etelä-Karjalan kansanedustajia.

— Vetoamme siihen, että ministeri ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja huolehtii siitä, että sijoituspäätös muuttuu ja helikopteri tulee Utin sijaan Lappeenrantaan, kertoo Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.)

Minä kyllä uskon ja luotan, että ministeri Kiuru haluaa kuunnella meitä herkällä korvalla ja haluaa aidosti tehdä oikean päätöksen. — Marja-Liisa Vesterinen

Vesterisen mukaan hän yhdessä kansanedustaja Anneli Kiljusen (sd.) kanssa junaili lobbauskäynnin ministerin luo.

Nyt on viimeinen hetki vaikuttaa, koska päätökset tehdään kevään aikana.

— Emme luovuta niin kauan kuin on pienikin toivonkipinä jäljellä. Olemme täällä Etelä-Karjalassa nyt ihan tosissamme ja yhtenä joukkueena liikkeellä.

Kansliapäällikön kanta ei lannistanut

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila heitti ennen joulua jäävettä eteläkarjalaisten niskaan toteamalla, että sijoituspäätöstä Uttiin tuskin enää voi eikä edes kannata muuttaa.

Vesterinen ei tuosta lannistu.

— Minä kyllä uskon ja luotan, että ministeri Kiuru haluaa kuunnella meitä herkällä korvalla ja haluaa aidosti tehdä oikean päätöksen.

Kun ministeri Kiuru kävi joulukuussa Eksoten vieraana, ministerille tehtiin selväksi jyrkkä erimielisyys edellisen hallituksen reformityöryhmän päätökseen sijoittaa lääkärihelikopteri Uttiin.

— Jätämme vetoomuksen, jossa muistutetaan asiantuntijatyöryhmän esityksestä vuonna 2018 sijoittaa kopteri Lappeenrantaan sekä muun muassa siitä, että eduskunnan oikeusasiamies nosti asian esiin vuonna 2015 nimenomaan sen takia, että tuon palvelun saisi tasapuolisesti eri puolilla maata. Nyt, kun kopteri on menossa Uttiin, jää palvelun ulkopuolelle 39 000 ihmistä.

Joulukuussa selvityshenkilö Jyri Lilja vaati tukikohdaksi Lappeenrantaa.

Luetuimmat