Konnunsuon aamupakkasissa kärvisteltiin taas ennätyslukemissa — Kuva kertoo, mistä lämpö ihmisestä karkaa

HS/Janne Järvinen

Lämmintä ilmaa karkaa vaatteiden läpi iholta ympäristöön erityisesti
 vaatetuksen aukkojen, kuten kaulan ja hihojen kautta. Lämpöä siirtyy myös haihtumalla vesihöyrynä hengityksen kautta sekä ihon läpi 
ja hikoiltaessa. Lämpökamera kertoo punaisella, mitkä ovat kaupunkivaatetuksen arat kohdat.
Lämmintä ilmaa karkaa vaatteiden läpi iholta ympäristöön erityisesti vaatetuksen aukkojen, kuten kaulan ja hihojen kautta. Lämpöä siirtyy myös haihtumalla vesihöyrynä hengityksen kautta sekä ihon läpi ja hikoiltaessa. Lämpökamera kertoo punaisella, mitkä ovat kaupunkivaatetuksen arat kohdat.

Pakkanen kiristyi vielä muutamalla kymmenyksellä edellisyön ennätyslukemista perjantaiaamuna. Joutsenon Konnunsuolla kirjattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan -31 asteen pakkanen perjantaina kello 07.

Muualla ja varsinkaan Lappeenrannan keskustan alueella ei samoihin lukemiin ylletty. Lentoasemalla pakkasta oli enimmillään aamukuuden jälkeen -23,9 astetta,  Lepolassa -22,7 kello 7.30 ja Hiekkapakassa -27,6 kello 6.40.

Päivystävän meteorologin mukaan kylmät aamut ja aamuyöt jatkuvat edelleen viikonvaihteessa, mutta ennätyslukemiin ei enää ylletä. Säätyyppi jatkuu joka tapauksessa talvisena ja ajankohtaan nähden tavanomaista kylmempänä.

Ensi viikon puolen välin jälkeen pilvisyys lisääntyy ja samalla pakkanen laskee kymmenen asteen tienoille myös yöllä. Ero on silloin selvästi pienempi kuin kireiden pakkasten aikaan, jolloin eroa yöllä ja päivällä voi olla lähes parikymmentä astetta.