Tippuva lumi on taloyhtiön huoli ja suojausten pitää olla kunnossa — Jos jotain tapahtuu, vastuu vahingosta on kiinteistön omistajalla

Taloyhtiön tulee huolehtia kiinteistön turvallisuudesta. Jos näin ei ole tehty, vahingon sattuessa vahingonkorvausvaatimus voi olla ankara.

Kai Skyttä

Scandic Patrian edustalla Lappeenrannassa varoitetaan ohikulkijoita katolta mahdollisesti putoavasta lumesta ja jäästä. Vaarallinen alue on eristetty lippusiimoin.
Scandic Patrian edustalla Lappeenrannassa varoitetaan ohikulkijoita katolta mahdollisesti putoavasta lumesta ja jäästä. Vaarallinen alue on eristetty lippusiimoin.

Aurinko lämmittää päivisin jo tuntuvasti. Lämpö saa nyt kattojen viimeisetkin lumet liikkeelle. Maahan mätkähtävä lumi saattaa aiheuttaa vaaran, jos lunta ei ole poistettu katolta asianmukaisesti tai kulkuväylää ei ole suojattu esimerkiksi varoituskyltein tai -lipuin.

Lähtökohta on, että kiinteistön omistajalla on aina vastuu kiinteistön turvallisuudesta.

— Katolta putoava lumi ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki.

Kiinteistön turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu taloyhtiön hallitukselle.

— Jos jotain tapahtuu eikä taloyhtiö ole huolehtinut kiinteistön turvallisuudesta, saattaa taloyhtiölle tulla vahingonkorvausvastuu. Siihen kannattaa suhtautua vakavasti, sillä vastuu on oikeuskäytännössä muodostunut ankarahkoksi.

Lippusiimat katukuvaan

Lappeenrannassa esimerkiksi Scandic Patrian edustalle ilmestyivät lumen tippumisvaarasta kertova taulu ja lippusiimat.

— Olemme tarkkana turvallisuuden kanssa, kertoo hotellinjohtaja Tomi Saarelainen.

Hänen mukaansa suojaukset ovat paikallaan niin kauan, kuin kelit antavat siihen aihetta.

— Vuodet vaihtelevat. Tänä ja viime vuonna suojauksia on jouduttu tekemään, joskus tarvetta ei ole ollenkaan.

Kai Skyttä

Scandic Patrian edustalla varoitetaan putoavasta lumesta erillisellä kyltillä.
Scandic Patrian edustalla varoitetaan putoavasta lumesta erillisellä kyltillä.

Tarvittaessa yhteys taloyhtiöön

Useimmiten kiinteistöjen huoltotyöt on ulkoistettu. Vastuu vahingosta säilyy silti ensisijaisesti kiinteistönomistajalla.

— Jos vahinko sattuu, on tärkeää pystyä osoittamaan, että mihin toimenpiteisiin on ryhdytty, kun normaalista poikkeava tilanne on ollut käsillä, Terkki sanoo.

Jos kaupungilla kulkiessaan näkee, että lunta on tippumassa vaarallisen näköisesti katolta, kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen talon taloyhtiöön.

— Rappukäytävässä pitäisi olla aina tieto siitä, kuka taloyhtiötä isännöi.

Koulujen pihat tarkkailussa

Saimaan tukipalvelut on valvontavastuussa Lappeenrannan kaupungin kiinteistöjen ulkotiloista. Varsinaisen tarkkailun ja huoltotoimenpiteet tekevät kuitenkin erilliset urakoitsijat. Lumitilanteen kannalta pahimpia paikkoja Lappeenrannassa ovat koulujen ja päiväkotien pihat.

— Monesti näissä rakennuksissa lumien kaatosuunnat ovat pihoille ja kulkuväylille päin, sanoo kunnossapitojohtaja Jarkko Kupiainen Saimaan tukipalveluista.

Näissä kohteissa pyritään käymään ennaltaehkäisevästi. Tänä vuonna Lappeenrannassa on kuitenkin lunta selvästi esimerkiksi Pohjois-Savoa vähemmän.

Kommentoidut