Kaikki munat Sorjosen korissa — Lappeenranta ei ole lämmennyt muille tuotannoille ehdotuksista huolimatta

Elena Liseytseva

Rikosdraama Sorjosen tuotantotiimi on tuonut matkailutuloa muun muassa Lappeenrannan majoitus- ja ravintolapalveluille. Kuvassa Kristiina Halttu, Ville Virtanen ja Janne Virtanen Sorjosen toisen kauden kuvauksissa kaupungintalolla elokuussa 2017.

Etelä-Karjala on osa Kaakkoa, muttei sen elokuvakomissiota. Komission toiminta näkyy jo tv:ssä osin Kotkassa kuvattuna Aallonmurtaja-sarjana ja pian teattereissa vuoden katsotuimpana elokuvana, osin Kouvolassa kuvattuna Tuntemattomana.

Edellisessä Tuntematon sotilas -elokuvassa (1985) Lappeenranta toimi Äänislinnana. Sittemmin Etelä-Karjalassa on kuvattu Suomen katsotuimmat dokumenttileffat (Metsän ja Järven tarinat) ja Lappeenrantaan sijoittuvaa tv-rikosdraamaa Sorjonen.

On parempi erottautua omana itsenä.

Onko mietitty tai tehty työtä myös muiden tuotantojen kuin Sorjosen kaupunkiin saamiseksi, Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman?

— Sorjonen tuli meille annettuna, siihen on keskitytty ja sitä jatkettu, koska sapluuna on selkeä. Nyt kun olemme harjaantuneet tällaisessa toiminnassa, vastaavia tuotantoja on mahdollista alkaa miettiä myös muiden tuotantoyhtiöiden kanssa.

— Kaakosta oltiin meihinkin yhteydessä: olisivat markkinoineet Lappeenrantaa Kotkan yhteydessä. Emme lähteneet mukaan maksamaan. Toinen kotimainen, Sorjosta pienempi tv-tuotanto on ollut yhteydessä, mutta sen rahoitus ei ole valmis.

Mihin ajatus yhteistyöstä Kaakon hankkeen kanssa kariutui?

— On parempi erottautua omana itsenä. Yksi aiempi tarjous koski Lappeenrantaan ja Porvooseen sijoittuvaa rakkauselokuvaa, jossa ei ollut selvää, mikä paikka milloinkin on kuvissa. Lähtökohta on yhteistyö tuotantojen kanssa, ei maksajan rooli.

Millaista harjaantumista tuotantoyhteistyöhön Sorjonen on tarjonnut?

— Tiedämme, mitä kuvauksissa tapahtuu ja millaisia tiloja tai tekijöitä niihin kannattaa järjestää. Tuotantoyhtiön mukaan kaupungin ja kaupunkilaisten avuliaisuus kahden kauden kuvauksissa on tehnyt työstä esimerkiksi paljon Helsinkiä helpompaa.

Miksi avustaminen ja yhteistyö tuotantoyhtiöiden kanssa kannattaa?

— Iso tuotantotiimi tuo matkailutuloa paikallisille hotelleille ja muille palveluntarjoajille sekä näkyvyyttä paikkakunnalle. Sorjosen kuvauspaikkakierroksilla kävi 350 henkeä, mutta sen valtakunnallinen mediahuomio on tuonut näkyvyyttä kaupungille.

— Tuotantojen houkuttelemisen kehittäminen on vain yksi, eikä suinkaan tärkein asia tekeillä olevassa kaupungin matkailuohjelmassa, jonka tarkoitus on hyödyttää monipuolisesti matkailu- ja tapahtumapalvelujen kokonaisuutta Lappeenrannassa.

Tästä on kyse

Kaakon elokuvakomissio yrittää luoda audiovisuaalisista tuotannoista uudenlaista ansaintalogiikkaa kaupan, matkailun ja ravintola- sekä audiovisuaalisen tuotannon aloille.

Komissio on Kymenlaakson liiton hanke, jonka budjetti 2017—2019 on 140 000 euroa vuodessa. Etelä-Kymenlaakson kuntien (Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti) osuus on 34 000 euroa vuodessa.

Komission myötä Kotkassa on filmattu muun muassa hiljattain tv-ensi-iltaan tullutta, Sorjosta paremmat kritiikit saanutta Aallonmurtaja-rikossarjaa, Supermarsu-lastenelokuvaa ja historiallista epookkia Suomen hauskin mies.

Komission merkittävin aikaansaannos on ollut Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksien saaminen osittain Kymenlaakson alueelle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.