Lemi valitsi Johanna Mäkelän — Vaihdos naapuripitäjään ei sisällä dramatiikkaa, tämä on arjen ratkaisu, sanoo Mäkelä

Mäkelän osaamista kehutaan Lemillä, Taipalsaarella lähtö tuli täytenä yllätyksenä.

Minna Mänttäri

Johanna Mäkelä vaihtaa Taipalsaaren kunnantalon Lemin kunnantaloon viimeistaan ensi vuoden alussa.
Johanna Mäkelä vaihtaa Taipalsaaren kunnantalon Lemin kunnantaloon viimeistaan ensi vuoden alussa.

Lemin uudeksi talous- ja hallintojohtajaksi nousee Johanna Mäkelä. Lemin kunnanhallitus vahvistaa valinnan ensi maanantaina.

Mäkelä toimii tällä hetkellä hallintojohtajana ja vt. kunnanjohtajana Taipalsaarella. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Haastatteluryhmä seisoo yksimielisesti esityksensä takana. Sillä oli kaikkiaan neljä haastateltavaa ja haastattelut pidettiin keskiviikkona.

Mäkelä kertoi torstaina Etelä-Saimaalle, että aikoo ottaa tehtävän vastaan. Mäkelän nykyisessä työpaikassa Taipalsaaren kunnantalolla on viime aikoina kuohunut ja Taipalsaari on talousvaikeuksien keskellä. Toisaalta myös Lemilla taloustilanne on vaikea.

Mäkelä sanoo, että työpaikan vaihtoon ei liity dramatiikkaa. Kyse on arjen ratkaisuista.

— Olemme mieheni kanssa ostaneet vanhan maatilan Välijoelta Savitaipaleen puolelta. Aiomme asettua sinne asumaan. Välijoelta on Taipalsaarelle 47 kilometriä ja Lemin kunnantalolle vain 18. Työmatkat lyhenevät, Mäkelä perustelee ratkaisuaan.

Työtehtävää ei jaeta muiden kuntien kanssa

Lemillä Mäkelän paremmuuden ratkaisivat talousosaaminen, kunnallishallinnon kokemus ja vaikutelma, jonka haastatteluryhmä hänestä sai.

Myös varasijalle valittu kauppatieteiden maisteri Kirsi Mattila pärjäsi samoin perustein.

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor huomauttaa, että haussa oli ikioma talous- ja hallintojohtaja, eikä tämän työpanos ole jaettavissa naapurikuntien kesken.

— Talous- ja hallintojohtajan virka on hyvin moninainen ja vaatii läsnäoloa. Hoidettavana on taloutta, hallintoa sekä henkilöstöasioita.

Stoorin mukaan työnkuva on toinen kuin sivistystoimenjohtajalla. Tämän viranhaltijan työpanoksen Lemi jakaa nykyisin täysin tyytyväisenä puoliksi Savitaipaleen kunnan kanssa.

Töihin viimeistään ensi vuoden alussa

Lemi haluaa Johanna Mäkelän taloon viimeistään ensi vuoden alusta, sillä nykyinen viranhaltija Pentti Pitkänen jää eläkkeelle vuoden lopussa.

Periaatteessa viestikapula voisi vaihtua lennossa: Stoorin mukaan uusi tulokas osaa työnsä ja on vanha tuttu yhteistyökuvioista Saimaan länsipuolen kuntien välillä.

— Silti olisi hyvä, että Mäkelä ehtisi etukäteen perehtyä talon tavoille, ennen kuin Pentti Pitkänen jättää virkansa.
Etelä-Saimaa ei tavoittanut Johanna Mäkelää torstaina kommentoimaan, aikooko hän ottaa viran vastaan.

Taipalsaarella lähtö oli yllätys

Taipalsaaren kunta saattaa aikaistaa uuden kunnanjohtajan hakua. Näin arvioi kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen (kesk.).

Pitkäsen mukaan hänen näkökantansa on vain yhden kunnanhallituksen jäsenen, ja kunnanhallitus keskustelee aiheesta yhdessä ensi tiistain kokouksessa.

Pitkäsen mukaan Johanna Mäkelän hakeutuminen Lemin palvelukseen tuli täydellisesti puskan takaa, ja uusi käänne ihmetyttää.

— Hänellä on ollut hallintojohtajana ja vt. kunnanjohtajana takanaan Taipalsaarella luottamushenkilöiden harvinaisen vahva tuki. Ymmärrys ei riitä siihen, miksi tuli halu lähteä pois, mutta toisaalta eihän lintua voi pitää häkissä. Nyt ei auta kuin katsoa terävästi eteenpäin.

Vaikka Taipalsaari alkaa etsiä uutta kunnanjohtajaa taloushuolien keskellä, Pitkänen luottaa, että kiinnostuneita tulijoita riittää.