Imatralle tulee yksityinen, kansainvälinen taidekoulu, ensimmäiset oppilaat sisään jo ensi vuonna — Tähtäimessä USA:n taidemarkkinat

Imatralla on maailmanluokan puitteet, hehkuttavat Siitolan kartanon ja navetan suomalais-amerikkalaiset omistajat. Ensimmäinen yhteydenotto löi Imatran kaupunginjohtajat ällikällä. ”Ei aluksi uskottu,” paljastaa kaupunginjohtaja Kai Roslakka.

Anu Pakarinen

Sinikka Clarkson ja John Clarkson pitivät torstaina tiedotustilaisuuden Siitolan kartanon navettarakennuksessa ja kertoivat suunnitelmistaan. 
Sinikka Clarkson ja John Clarkson pitivät torstaina tiedotustilaisuuden Siitolan kartanon navettarakennuksessa ja kertoivat suunnitelmistaan. 

Siitolan kartanon ja navetan syyskuussa Saimaan ammattikorkeakoululta ostaneet Sinikka ja John Clarkson valottivat suunnitelmiaan tiedotustilaisuudessa torstaina Imatralla.

Siitolan kartanolle, Imatran kuvataidekoululle aikoinaan rakennettuihin tiloihin, tulee yksityinen, kansainvälinen taidekoulu.

Näkökulma on siinä mielessä amerikkalainen, että koulutuksella tähdätään suoraan huipulle, ja bisneksellä tulee olemaan iso rooli.

Täältä löytyvät uusien omistajien mukaan maailmanluokan ateljeetilat.
Täältä löytyvät uusien omistajien mukaan maailmanluokan ateljeetilat.

Taiteilijoista aiotaan valmentaa tähtiä, jotka kestävät kovan kilpailun ja ovat valmiita menestymään maailman kilpailluimmilla taidemarkkinoilla Yhdysvalloissa sekä muulla maailmassa, kertoo Sinikka Clarkson.

Ensimmäiset oppilaat ensi vuonna

Sinikka Clarkson on itse monipuolisen koulutuksen saanut taiteilija. Hänen miehensä teki puolestaan pitkän uran USA:n ulkoministeriössä.

Hyvin pitkään pariskunta eli miehen diplomaattiuran ehdoilla.

Paikalla oli parisenkymmentä henkeä.
Paikalla oli parisenkymmentä henkeä.

— Sovimme, että sitten kun miehen työvuodet tulevat täyteen, on minun vuoroni. Ja se aika on nyt, Sinikka Clarkson kertoo.

Clarksonit etsivät pitkään sopivaa paikkaa ympäri maailmaa, kunnes Imatralla palaset loksahtivat paikalleen. Sinikka Clarkson oli käymässä Suomessa ja kuuli sattumalta Imatralla tyhjilleen jäävistä kuvataidekoulun tiloista ja Siitolan kartanosta. Asiat alkoivat edetä nopeasti.

Ensimmäiset oppilaat pyritään ottamaan sisään jo ensi vuoden alussa.

Paikallisiakaan ei unohdeta. Tarkoitus on tehdä Siitolasta taiteen keskus paikallisille.

Tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta

Tiedotustilaisuudessa Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka oli silmin nähden hyvillään. Hän kuvaili tuntojaan näin.

Saimaan ammattikorkeakoulun lähdettyä Imatralta kaupungille tuli kova huoli, miten Siitolan kartanolle ja taidetilaksi tehdylle navetalle käy. Oli pelko, että hieno tila rämettyy.

— Yritimme keksiä hätäsuunnitelmaa. Kesken sen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta tämä uusi tilanne. Ei uskottu alkuun, mutta aika pian tavattiin, ja nyt ollaan tässä! Tämä on tärkeä asia kaupungille, Roslakka sanoi.

Apulaiskapunginjohtaja Kaisa Heino kuvaili huuli "pyöreänä nipistelleensä itseään, että onko tämä totta". Hyvin nopeasti kuitenkin kaupungintalolla vakuututtiin, että Clarksonit ovat oikealla asialla, Heino kertoo.

— Heillä on upeita visioita, mitä Imatralla voi saada aikaan.

 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut