Etelä-Karjala on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – Luvassa tiukempia rajoituksia, kieltoon kaikki yli 20 hengen kokoontumiset

Etelä-Karjalan alueellisen COVID-19-tilannekuvaryhmän mukaan uusia suosituksia ja rajoituksia annetaan tällä viikolla ja ne astuvat voimaan 3.12.

Marko Kauko

Etelä-Karjala on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa viimeisimmän koronatilannekatsauksen perusteella. Kuvituskuva.
Etelä-Karjala on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa viimeisimmän koronatilannekatsauksen perusteella. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalan koronavirusepidemia on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Aiemmin epidemia oli alueella perustasolla.

Etelä-Karjalan alueellinen Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä totesi koronatilanteen muutoksen ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina 1.12.

Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Maakunnassa kielletään esimerkiksi kaikki yli 20 hengen kokoontumiset. Myös kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja tulisi välttää.

Tällä viikolla Etelä-Karjalaan annetaan uusia suosituksia aiemmin voimassa olleiden lisäksi. Suositukset astuvat voimaan 3.12.2020 ja ovat voimassa 31.12.2020 asti.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Etelä-Karjalan vahva maskisuositus säilyy. Maskia suositellaan käytettävän joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, koronavirustestiin mentäessä sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Positiivisten testitulosten määrä kasvussa

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan edellisellä viikolla korontestien tuloksista 1,5 prosenttia oli positiivisia Etelä-Karjalassa. Sitä edeltävällä viikolla osuus oli vielä alle prosentin.

– Koronatapausten määrä on kasvanut nopeasti. Pelkona on, että kohta luku on jo kaksi prosenttia.

Myös iäkkäämpiä on alkanut sairastua aiempaa enemmän koronavirukseen Etelä-Karjalassa. Karhulan mukaan se on suuri huolenaihe, koska ikäihmisillä on suurempi todennäköisyys päätyä tehohoitoon koronan vuoksi.

Tällä hetkellä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) on hoidossa 0–5 potilasta. Eksote ei julkaise tarkkaa potilasmäärä, jos hoidettavia on alle viisi.

– Meillä on 6 tehohoitopaikkaa ja 5 tehostetun valvonnan hoitopaikkaa. Tarvittaessa pystymme nostamaan kapasiteettia niin, että hoidamme 19 tehohoitoa tarvitsevaa, Karhula kertoo.

Etelä-Karjalan alueen koronatartunnoista jää nyt noin 30 prosenttia selvittämättä.

– Oikeastaan kaikki mittarit näyttävät, että olemme siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Olemme kuitenkin vielä lievässä kiihtymisvaiheessa. Meillä on mahdollisuus palata perustasolle, jos toimenpiteet onnistuvat hyvin ja ihmiset noudattavat rajoituksia, Karhula painottaa.

Arttu Muukkonen

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan maakunnassa voidaan vielä palata koronaepidemian perustasolle, jos mahdollisimman moni noudattaa koronasuosituksia. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan maakunnassa voidaan vielä palata koronaepidemian perustasolle, jos mahdollisimman moni noudattaa koronasuosituksia. Arkistokuva.

Näin uudet koronarajoitukset vaikuttavat eteläkarjalaisten arkeen:

Yleisötilaisuudet:

Fyysisiä yleisötapahtumia ei suositella järjestettävän joulukuussa. Fyysistä yleisötilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä vain alle 20 hengen yleisötilaisuudet ovat sallittuja. Tällöinkin on noudatettava tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita turvaetäisyyksistä, maskien käytöstä ja käsihygieniasta.

Rajoitukset koskevat esimerkiksi markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluita, joissa on yleisöä.

Kokoukset suositellaan järjestämään etäyhteyksillä aina kun se on mahdollista.

Anu Kiljunen

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi muun muassa julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa. Arkistokuva lokakuun puolesta välistä.
Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi muun muassa julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa. Arkistokuva lokakuun puolesta välistä.

Yksityistilaisuudet:

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän suositusten mukaan yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää.

Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää pois joulukuussa.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula painottaa, että joulu ja uusivuosi tulisi viettää kotioloissa ja vain läheisimpien ihmisten kanssa.

– Vetoamme, että kaikki noudattaisivat suojaohjeita.

Työpaikat:

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Jos etätyö ei ole mahdollista, työnantajan suositellaan ohjeistavan työntekijöitä kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.

Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.

Kai Skyttä

Yhä useampi koronatestitulos on ollut positiivinen edeltävällä viikolla Etelä-Karjalassa. Kuvassa Armilan sairaalan drive-in-koronatestauspiste.
Yhä useampi koronatestitulos on ollut positiivinen edeltävällä viikolla Etelä-Karjalassa. Kuvassa Armilan sairaalan drive-in-koronatestauspiste.

Perusopetus ja toisen asteen opetus:

Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen. Suositus ei koske opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta.

Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.

Kirjastot ja museot:

Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat. Lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu.

Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan. Asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.

Museoiden asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön.

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan museoiden asiakasmäärä rajautuu 20 henkilöön. Arkistokuvassa Lappeenrannan taidemuseo.
Etelä-Karjalan museoiden asiakasmäärä rajautuu 20 henkilöön. Arkistokuvassa Lappeenrannan taidemuseo.

Ryhmäharrastukset:

Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, joskin 20 hengen rajaus huomioon ottaen.

Ammattilais- ja kilpaurheilijoiden harjoittelu pyritään turvaamaan siten, että harjoittelua voi jatkaa. Kokoontumisrajoituksia on noudatettava noudattamaan. Urheilijoita saa olla kerralla koolla 20 henkilöä.

Matkustaminen:

Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi.

Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.

Muokattu 1.12. klo 17.45: Lisätty Tuula Karhulan kommentit sekä tietoja uusista rajoituksista.

Koronaepidemia

Etelä-Karjala kiihtymisvaiheessa

Koronavirusepidemialle on määritelty kolme tasoa.

Kiihtymisvaiheessa alueellinen ilmaantuvuus on kasvanut. Silloin tapauksia on 6–15 sataatuhatta asukasta kohden viikossa ja kahdessa viikossa 10–25 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Kiihtymisvaiheessa positiivisten näytteiden osuus on yli prosentin. Kiihtymisvaiheessa tartuntaketjut ovat vielä pääsääntöisesti jäljitettävissä.

Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on kiihtymisvaihetta suurempaa. Positiivisia näytteitä on yli kaksi prosenttia näytteistä ja alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti leviämisvaiheessa.

Etelä-Karjala on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa, kun Kymenlaakso on leviämisvaiheessa.

Lähteet: THL, Eksote

Muokattu 1.12. klo 21.12: Korjattu koronatartuntojen jäljitysprosenttia.

Luetuimmat