Kommentti: Opiskelijajärjestöissä huomattiin, että kaljaviesti on turvallisempi ilman kaljaa

Vielä kymmenen vuotta sitten vaihtoehdoksi tarjottiin siideriä ja gluteenitonta olutta.

Minna Mänttäri

Kommentti: Opiskelijajärjestöissä huomattiin, että kaljaviesti on turvallisempi ilman kaljaa

Opiskelijabileet ovat aina olleet alkoholinhuuruisia, mutta muutos terveellisempien valintojen suuntaan on jo näkyvissä. Jos vuonna 2008 opiskelijoiden päihteiden käyttö oli tapissa, viimeisimmän terveystutkimuksen mukaan kulutuksessa on palattu vuoden 2000 tasolle.

Väitän asenteiden muuttuneen. Omissa fuksiaisissani vuonna 2007 oli normaalia pitää koulutusohjelmien väliset kaljaviestit; kuusi ihmistä jonossa, jonon kärjessä kuusi tölkkiä olutta, ensimmäinen tyhjentää yhden tölkin ja menee jonon perälle.

Silloin kuului asiaan, että kokeneet opiskelijat maanittelivat juomaan ja olivat itse enemmän tai vähemmän päihtyneitä.

– Se on vain yksi kalja. Onko sinulla keliakia? Ei hätää, täällä on myös siideriä.

Huono omatunto tuli sille opiskelijalle, joka kieltäytyi juomasta ja jonka takia muut joutuivat juomaan enemmän.

Jälkikäteen ajateltuna oma syyllisyydentunto tuntuu käsittämättömältä. Nykyisissä tapahtumajärjestäjissä muinainen kuvaus herättää jopa tyrmistystä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY on linjannut, ettei sen alaisten yhdistysten tai kerhojen teettämiin rastitehtäviin kuulu alkoholi. Omiaan saa toki juoda, mutta sitä ei järjestävä taho saa ehdottaa. Ei kaljaviestejä, ei kymmenen vetypiirakan ahmimista sekuntikellon kanssa, ei riisuuntumiskilpailuja.

Kun lähtöajatus muuttuu, ulkoinen painostus tehdä itselleen hallaa poistuu.

Tietysti opiskelijatapahtumissa sattuu ja tapahtuu aina, alkoholin kanssa ja ilman. Korkeakouluopintojeni ainoa loukkaantuminen tapahtui metsäjalkapallo-ottelussa vesiselvänä. Juostessa jalka osui juureen, kaaduin ja nilkka pyörähti. Ensiapuvastaava oli paikalla välittömästi, ja ottelun loppu meni kentän laidalla kylmäpussi turvonneella koivella.

THL:n mukaan tapaturmariski kuitenkin nousee, kun päihteet astuvat kuvaan. Vaikka nuoret juovat aiempaa vähemmän, vielä ei ole näkyvissä juhlia, joissa kaikkien korkki pysyisi kiinni.

Siksi päätös luopua juomaan kannustamisesta on mahtava. Sen sijaan että mietittäisiin, miten kaikki saadaan juomaan, järjestetäänkin tapahtumia, jotka toimivat humalassa ja selvin päin.

Vuonna 2007 edistysaskeleet olivat vielä luokkaa gluteeniton olut.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja

Luetuimmat