Korvaako kananmunan keltuainen shampoon? Toimittaja testasi, miten hiukset pärjäävät neljä viikkoa ilman pesuaineita

Kai Skyttä

Ekokampaaja Tea Valokorpi tutkii hiuksia, joita ei ole pesty kuukauteen shampoolla.
Ekokampaaja Tea Valokorpi tutkii hiuksia, joita ei ole pesty kuukauteen shampoolla.

Ulkosauna, kantovesi ja pitkät hiukset. Siinä yhdistelmä, joka innosti kokeilemaan shampootonta elämää kuukauden. Kesäisenä mökkiviikonloppuna vesipesu saunassa ja huuhtelu Saimaassa tuntuivat helpolta ja riittävältä toimenpiteeltä. Kun kokeilu sitten jatkui kaupungissa ja ihmisten ilmoille oli mentävä, täytyi löytää muitakin keinoja päästä rasvasta eroon.

Vinkkejä löytyi paljon, ja päätin testata niistä muutamia. Villityshän ei ole uusi. Ensimmäiset lehtijutut shampoon hylänneistä muistan lukeneeni jo ainakin seitsemän vuotta sitten. Nyt Instagramista löytyy jo yli 74 000 julkaisua #nopoo-hashtagilla. Näet Instagramiin ladattuja kuvia tästä linkistä.

Nopoo lyhenne tulee sanoista no-shampoo ja liittyy siis länsimaiseen, kemikaalien vastaiseen ilmiöön.


VIIKKO 1: Lämmin vesi riittää aluksi

Olen pessyt hiukseni vähintään kolmesti viikossa, aikaisemmin jopa päivittäin, koska ne rasvoittuvat nopeasti. Toisaalta pitkät latvani tuntuvat kuivilta ja kiillottomilta.

Aloitan perehtymisen lukemalla blogi- ja muita kirjoituksia aiheesta. Moni väittää, että hiuksia kannattaa harjata paljon. Sillä tavoin siirtäisi rasvaa päänahasta latvoihin.

Kokeilen; harjataanhan hevosiakin useasti päivässä, ja niiden karva kiiltää kauniisti. Aivan kuin tukkani kiiltäisi jo neljäntenä päivänä entistä enemmän.

Lämmin vesipesu riittää aina seitsemänteen päivään asti. Googlaan netistä luonnosta peräisin olevia pesuaineita. Vaihtoehtoja löytyy yrttiliuoksista pesupähkinöihin. Päädyn kokeilemaan kananmunan keltuaista.

Keskustelusivustolla joku kertoo, kuinka nololta tuntui lapsena, kun yleisessä saunassa muilla oli mukana Kastehelmi-shampoota ja hänen äitinsä kaivoi esiin kaksi kananmunaa. Toinen keskustelija muistuttaa ammoisesta muna-shampoosta.

Soodapesusta aion pysyä erossa. Kemistibloggaaja varoittelee soodan ennenpitkää ärryttävän ja tulehduttavan päänahan, koska se on niin emäksistä. Hiuspohjan normaali pH on lievästi hapan 5,5, kertoo Apteekkialan sivusto.

Erottelen keltuaisen kippoon. Jatkan sitä vähän vedellä ja hieron tahnan päähän. Huuhdon tahmaiset hiukset hyvin ja lopuksi vielä laimennetulla etikkavedellä.

Tukka on taas esittelykelpoinen.


VIIKKO 2: Tukkani haisee voileivältä

Edessä ovat juhlat. Panikoin etukäteen, miltä näytän. Vedän tukan tiukalle ponnarille ja huomaan tilaisuudessa, etteivät ihmiset kiinnitä huomiota toistensa hiuksiin.

Pesen vedellä enää joka toinen päivä mutta harjailen säntillisesti päivittäin. Päässä ei kutise eikä näy hilsettä. Lapsi kyllä mainitsee, että tukkani haisee voileivältä.

Olen luopunut myös hoitoaineesta. Hiukset eivät tunnu jälkimmäistä kaipaavan, vaan takut suoristuvat harvalla kammalla. Löydän netistä juontaja Susanna Laineen vinkkejä luonnolliseen kuivashampooseen. Hän käyttää peruna- ja maissijauhoa, ja laittaa niitä esimerkiksi vaniljatankojen kanssa suolasirottimiin.

Jauhetta ripotellaan hiusten juuriin ja harjataan pois. Kampaus on eittämättä kuohkea.


VIIKKO 3: Seuraavaksi jauhokaapille

Olen lähdössä konserttiin. Tukka ei näytä edustavalta, mutta keltuaispesu korjaa tilanteen.

Haen sosiaalisesta mediasta motivaatiota. Syitä shampoon hylkäämiselle ovat paitsi oman ja luonnon kemikaalikuorman myös muovijätteen vähentäminen.

Amerikkalaisnainen kehuu Instagramissa ruisjauhoja verrattomaksi kuivashampooksi. Kaapistani löydän ohrajauhoja, jotka kuulostavat lähes yhtä päteviltä. Hieron muutaman ruokalusikallisen päähäni vadin yllä, jotta voin harjata varisevat jauhot pois ennen suihkua.

Lopputulos on rasvaton, tuuhea — ja yllättäen vähän kihara.


VIIKKO 4: Tekee mieli luovuttaa

Tukkakriisi iskee. En ole jaksanut harjata. Kuontalo näyttää takkuiselta liimaletiltä. Myös ruualla läträäminen alkaa etoa. Tekee mieli luovuttaa.

Vedellä ohennettu keltuainen pelastaa taas tilanteen. Lopputulema palkitsee, ja päätän viedä kokeiluni loppuun.

Kai Skyttä

Hiukset eivät päältä päin näyttäneet järin likaisilta.
Hiukset eivät päältä päin näyttäneet järin likaisilta.

Neljännen viikon päätteeksi tapaan ekokampaaja Tea Valokorven. Pyydän häneltä tuomion ennen kuin kerron, mistä on kyse. Hiukset ovat etenkin päältä päin puhtaan näköiset. Päänahka on hieman kuiva, mutta ei hilseile, hän kertoo.

Melko yllättävää, etten sanoisi.

Maltan odottaa iltaan asti, ennen kuin avaan shampoopullon.


Kampaaja kokeili itsekin vesipesua

Ekokampaamoihin hakeutuu asiakkaita, jotka ovat luopuneet shampoopesuista tai käyttävät pesuainetta harvoin. Myös imatralaisella ekokampaajalla Tea Valokorvella heitä käy, joskin harvakseltaan.

Valokorpi on itsekin kokeillut muutama vuosi sitten pelkkää hiusten vesipesua.

— Kokeilu oli ihan ok. Se kyllä vaatii sen, ettei käytä mitään muotoilutuotteita. Ne eivät lähde pois pelkällä vedellä.

Totuttelu shampoottomaan elämään voi kestää viikkoja. Saattaa viedä jopa kuukausia, että päänahan rasvoittuminen vähenee.

Rasva on Valokorven mukaan tietyssä mittakaavassa hyvä hoitoaine latvoille. Mutta liika rasva on myrkkyä: runsas tali tukkii ihohuokoset. Kun karvatuppi ei hengitä, hiusten kasvu kärsii.

Pesu on siis hyvästä, sopivassa määrin. Päänahka ei saisi kuivua liikaa. Sitä voi torjua käyttämällä mahdollisimman mietoa pesuainetta ja kosteuttavia hoitoja.

Pesuaine kannattaa valita yksilöllisesti. Ammattilainen voi auttaa löytämään hiuspohjalle ja -laadulle sopivan tuotteen.

— Yksi tuote sopii toiselle paremmin ja toinen toiselle, eikä hinta välttämättä takaa parempaa lopputulosta. Kalliimmassa tuotteessa on yleensä laadukkaammat raaka-aineet, mutta jollekin se edullisempi voi kuitenkin olla osuvampi vaihtoehto, Valokorpi sanoo.

All over press

22703854.jpg

Kampaajan mukaan muitakin kriteerejä shampoon valintaan voi olla.

— Moni haluaa shampoonsa olevan myös esimerkiksi hajusteeton, ympäristöystävällinen, eläinkokeeton, värjäävä tai vaikkapa ekologinen ja edullinen palashampoo. Itselle ihanteellisia tuotteita saattaa joutua hakemaan, mutta oikeat tuotteet palkitsevat sitten terveellä päänahalla ja hiuksilla.

Ekokampaajana Valokorpi suosii luonnonkosmetiikkashampoita.

— Jos ei pitäisikään tärkeänä itselle koituvia hyötyjä, kuten vähäisempää kemikaalikuormaa ja hellävaraisempia tuotteita, ainakin ympäristö kiittäisi. Vesistöihinhän ne shampoot loppujen lopuksi päätyvät.


Onko pelkästä vesipesusta haittaa? Asiantuntija vastaa:

Kosmetiikan ja hygieniatuotteiden säilöntäaineina käytetään yleisesti parabeenejä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo verkkosivullaan, että ne voivat allergisoida ja niillä saattaa olla lievä estrogeeninen vaikutus, mikä saattaa lisätä rintasyövän riskiä.

Teknokemian yhdistyksen sivulla puolestaan kerrotaan, että parabeenien ei ole todettu aiheuttavan terveysriskiä ihmisille, ja ne ovat yleisesti hyvin siedettyjä. Yhdistyksen mukaan ne ovat ”turvallisimpia markkinoilla olevia säilöntäaineita.”


Pitäisikö parabeenejä sisältäviä shampoita välttää, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Rehn?

— Parabeenit kiellettiin perusvoiteissa, koska niitä kertyy ympäristöön käytössä. Parabeeneja käytetään vähäisiä määriä kosmeettisissa tuotteissa, joten riski terveyden vaarantamisen on pieni. Kuluttaja voi itse päättää käyttääkö parabeeneja sisältäviä kosmeettisia tuotteita vai ei.


Jos hiuksia pesee vain vedellä, onko siitä muuta kuin ehkä esteettistä haittaa?

— Ei ole. Jotkut ovat lopettaneet kokonaan shampoon käytön ja kokevat, että muutaman viikon päästä hiukset tulevat yhtä puhtaiksi vedellä pestessä.


Auttaako hiusten runsas harjaaminen hiusten kuntoa, vai onko se myytti?

— Hiukset näyttävät usein siistimmiltä harjaamisen jälkeen, mutta ei niiden kunto runsaasta harjaamisesta kohene. Jos kovakätisesti harjaa hiuksia, hius voi venyä ja katkeilla helpommin.


Kananmunan keltuaisella voi puhdistaa hiuksista rasvaisuutta. Onko siitä jotain haittaa hiuksille tai päänahalle, että pesemiseen käytetään elintarviketta?

— Jos elintarvike ei aiheuta allergista reaktiota tai ärsytä päänahkaa, sitä voi käyttää.


Aika ajoin mediassa tai sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan ja kohistaan talipunkista. Mikä se on, ja lisääntyykö se hiuksissa ja keholla, jos niitä ei pese pesuaineella?

— Suurimmalla osalla ihmisistä on talipunkkeja (Demodex folliculorum) ihon karvajuuritupissa ja talirauhaskäytävissä. Se on normaalia eikä talipunkki aiheuta yleensä oireita. Jos päänahka kovasti rasvoittuu ja hilseilee, voi kokeilla hiusten pesua ketokonatsoli-shampoolla kaksi kertaa viikossa.


Mikä on järkevää ja turvallista hiusten pesua?

— Hiukset voi pestä päivittäin tai sitä harvemmin. Kannattaa käyttää mietoja shampoita, jos ei ole ongelmia päänahan kanssa.

Ekokampaajan vinkit hiusten puhdistukseen

Käytä mahdollisimman mietoa puhdistusainetta.

Synteettiselle shampoolle löytyy luonnonkosmetiikasta vähemmän kemikaaleja sisältäviä vaihtoehtoja, ja esimerkiksi hoitoaineen voi korvata ripauksella kookosöljyä.

Älä pese hiuksia joka päivä, paitsi jos käytät runsaasti muotoilutuotteita, hikoilet paljon tai sinulla on runsas talineritys.

Hiuksia voi toisinaan syväpuhdistaa savella tai merilevällä.

Lähde: Parturi-kampaaja, ekokampaaja ja kosmetologi Tea Valokorpi

Silja Kononen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset