86-vuotias kapellimestari Jorma Panula johtaa tänään Lappeenrannan kaupunginorkesterista ja musiikkiopistolaisista koostuvaa isoa sinfoniaorkesteria

Kai Skyttä

86-vuotias Jorma Panula opettaa nykyisin yksityisessä Panula-akatemiassa.
86-vuotias Jorma Panula opettaa nykyisin yksityisessä Panula-akatemiassa.

Lappeenrannan musiikkiopiston nuoret soittajat saavat tänään torstaina kokea, millaista on soittaa legendaarisen Jorma Panulan johdolla. Opiston orkesteri esiintyy yhdessä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa Suomalaisen musiikin päivä -konsertissa.

Panula tunnetaan erityisesti Sibelius-Akatemian pitkäaikaisena orkesterinjohdon opettajana, jonka oppilaat ovat saavuttaneet mainetta maailmalla. Panulan opista ovat ponnistaneet muun muassa Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Susanna Mälkki ja Mikko Franck

Opettajana Panula ei ole koskaan uskonut käskemiseen, vaan on pyrkinyt tukemaan sitä, että kukin kapellimestarioppilas löytäisi omat vahvuutensa.

— Jos käskee oppilasta, että tee näin, niin nehän oppivat vain matkimaan. Tämä on tyypillistä aasialaisille. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Yksi asia, minkä Panula kuitenkin oppilailtaan kieltää, on turha liikehtiminen kapellimestarin korokkeella.

— Orkesterin edessä ei pidä tanssia eikä hyppiä. Jotkut pomppivat niin kuin pupujussit.

Jos haaveilee muusikon tai jopa kapellimestarin ammatista, Panulan mukaan kaiken perustana on yhdessä soittaminen.

— Pitää oppia pienestä pitäen kuuntelemaan kaveria.

Riina Nokso-Koivisto

Riina Nokso-Koivisto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.