Vartiointialan kolmepäiväinen lakko toteutuu keskiviikkona — arviolta toistasataa vartijaa on lakossa Etelä-Karjalassa

Lakon taustalla on kiista vartiointialan työehtosopimuksesta ja palkkaratkaisusta. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa toukokuun alusta lähtien, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi.

Raimo Eerola

Vartiointialan kolmepäiväinen lakko alkaa keskiviikkona. Kuvituskuva.

Vartiointialalla toteutuu kolme päivää kestävä lakko. Lakko alkaa keskiviikkona, ja päättyy perjantaina vuorokauden vaihtuessa.

Lakon taustalla on kiista vartiointialan työehtosopimuksesta ja palkkaratkaisusta. Vartiointialan työehtosopimusneuvotteluja on käyty viime keväästä asti Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Palvelualojen työnantajat Paltan kesken. Alalla on oltu sopimuksettomassa tilassa toukokuun alusta lähtien, kun edellinen työehtosopimuskausi päättyi.

Vartiointialan sovittelu päättyi tänään tuloksettomana. Valtakunnansovittelija Vuokko Piettala katsoi tiedotteen mukaan, ettei sovintoesityksen antamiselle näyttänyt olevan edellytyksiä.

Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.

Toista sataa Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa lakko koskee noin 100—130 vartiointialan työntekijää.

Lakon ulkopuolelle rajataan hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

— Näyttäisi siltä, että Lappeenrannan alueelle ei ole haettu poikkeuslupia, Räsänen kertoo, sanoo PAMin tiedottaja Minna Räsänen.

Esimiehet korvaavat

Kauppakeskus Ison-Kristiinan kauppakeskuspäällikkö Jukka Nieminen kertoo, että Isossa-Kristiinassa lakon aikana poissaolot pyritään korvaamaan esimiesvoimin.
— Tämän tilanteen ei juurikaan pitäisi näkyä kauppakeskuksen arjessa, Nieminen sanoo.

Hän kertoo, että tilanteeseen on varauduttu jo etukäteen. Lakkovaroitus annettiin 9. lokakuuta.

Nieminen ei halua tarkasti kertoa, kuinka paljon vartijoita työskentelee Isossa-Kristiinassa, mutta toteaa heitä olevan useita per vuoro.

Juttua muokattu 22.10.2018 kello 15.19. Korjattu otsikkoon ja tekstiin tieto lakossa olevien työntekijöiden määrästä. Lakossa on 100—130 työntekijää koko Etelä-Karjalassa, ei ainoastaan Lappeenrannassa.

Päivitetty 22.10. kello 14:14. Lisätty Niemisen kommentit sekä tieto valtakunnansovittelijan näkemyksistä.