M/S Camilla siirtyy Saku Hyttisen yhtiölle — risteilytoiminta monipuolistuu, mutta kotisatama säilyy Lappeenrannassa

Karelia Lines ostaa risteilyaluksen Lappeenrannan kaupungilta runsaalla puolella miljoonalla eurolla. Lappeenrannan Laivat saattaa hankkia tulevaisuudessa isomman risteilyaluksen Viipurin reitille Camillasta saaduilla varoilla.

Minna Mänttäri

M/S Camilla on yksi Lappeenrannan sataman nähtävyyksistä.
M/S Camilla on yksi Lappeenrannan sataman nähtävyyksistä.

Risteilyalus M/S Camillan omistus vaihtuu. Lappeenrannan Laivat Oy on myynyt aluksen Ysituote Oy/Karelia Lines Oy:lle, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Lappeenrannan Laivat Oy on Lappeenrannan kaupunkikonsernin yhtiö. Kauppahinta on 532 000 euroa. 

Karelia Linesin yrittäjä Saku Hyttinen kertoo, että Camillan toiminta jatkuu entiseen tapaan. Vuokraajan muuttuminen omistajaksi mahdollistaa kuitenkin risteilytoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen ja alukseen kohdistuvat investoinnit.

— Vuokra-ajat ovat lyhentyneet ja se on tehnyt toiminnasta epävarmempaa. Nyt on enemmän mahdollisuuksia kokeiluille, Hyttinen toteaa.

Kausi pitenee ja monipuolistuu

Hyttisen mukaan ostopäätös syntyi helposti, sillä laiva on läpikotaisin tuttu. Sitä on pidetty hyvässä kunnossa, ja uusi omistaja lupaa saman linjan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Camillan nykyisiä teemaristeilyjä aiotaan jatkaa ja monipuolistaa. Myös risteilykautta pidennetään jopa loka-marraskuulle saakka.

— Kautta on jo pidennetty syyskuun ensimmäiselle viikolle, sillä matkailijoita tuntuu riittävän. Aluksi toimintaa jatketaan syksyllä viikonloppuisin, sosiaalisen median ansiosta tieto risteilyistä leviää nopeasti.

Kulunut kesä on ollut hyvä risteilyaluksille. Hyttinen arvioi, että Karelia Linesin risteilyillä on tähän mennessä käynyt tuhat matkustajaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Isot laivat pysyvät Lappeenrannassa

Lappeenrannan Laivojen toimitusjohtaja Juha Willberg on tyytyväinen, kun Camillan omistus siirtyy Lappeenrannan vesillä toimivalle paikalliselle yritykselle, jonka on tarkoitus jatkaa toimintaansa entiseen tapaan Saimaalla.

— Kaupungin perustaman Lappeenrannan Laivat Oy:n alkuperäisen perustarkoituksen mukaisesti on tärkeää, että matkustajakapasiteetiltaan isoja laivoja on jatkossakin Lappeenrannassa, Willberg toteaa tiedotteessa.

Lappeenrannan Laivat omistaa myös Lappeenrannan matkustajasatamaan ankkuroidun ravintolalaiva S/S Suvi-Saimaan sekä Viipurin viisumivapaista risteilyistään tunnetun M/S Carelian. Suvi-Saimaa on vuokrattu Karelia Linesille ja Carelia Saimaa Travel Oy:lle.

Camilla on rakennettu Ranskassa vuonna 1987, ja Lappeenranta on ollut aluksen kotisatamana kesästä 1990. Aluksen myynnistä saaduilla varoilla Lappeenrannan Laivat saattaa tulevaisuudessa hankkia nykyaikaisemman tai suuremman aluksen Viipuriin suuntautuvaa kanavaliikennettä varten. Uuden laivan hankinnalle ei ole toistaiseksi tarvetta.

Juttua täydennetty 21.8.2019 kello 19.05 Saku Hyttisen ja Juha Willbergin kommenteilla ja otsikkoon lisätty tieto kauppahinnasta, kotisatamasta ja Lappeenrannan Laivojen tulevista suunnitelmista.