Saimaan ammattikorkeakoulun salakatselusta ehdollista vankeutta – Miehen kovalevyt tuhotaan tai tyhjennetään

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan mies salakuvasi 478:aa henkilöä wc:ssä.

Anu Kiljunen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi lappeenrantalaismiehen ehdolliseen vankeuteen salakatselusta ja salakuuntelusta.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi lappeenrantalaismiehen ehdolliseen vankeuteen salakatselusta ja salakuuntelusta.

Ammattikorkeakoulun wc:ssä salakuvannut mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1982 syntyneelle lappeenrantalaismiehelle viiden kuukauden ehdollisen rangaistuksen salakuuntelusta ja salakatselusta.

Syytteen mukaan mies kuvasi Saimaan ammattikorkeakoulun (nykyisin LAB-ammattikorkeakoulu) kolmessa käymälässä yhteensä 478:aa henkilöä näiden tietämättä. Kamera oli piilotettu tarrakiinnityksellä käsienpesualtaan alle osoittamaan kohti wc-istuinta.

Syyttäjän mukaan mies oli siirtänyt kameralle tallentuneet videotiedostot tietokoneilleen ja katsellut videoita. Videoita oli yhteensä 443 kappaletta, joissa näkyi 478 henkilöä.

Yhdessä tapauksessa videolle tallentui puhetta, kun henkilö kävi wc-tiloissa puhelinkeskustelun. Sen vuoksi mies tuomittiin myös salakuuntelusta.

Kovalevyt on tuhottava tai ylikirjoitettava

Mies myönsi menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta kiisti salakuunnellensa puhelua tahallaan. Lisäksi puolustuksen mukaan henkilöitä saattoi todellisuudessa olla vähemmän, jos samat henkilöt käyttivät wc:tä useamman kerran.

Käräjäoikeus oli tässä samaa mieltä miehen kanssa, mutta piti silti kuvaamisen laajuutta poikkeuksellisena.

Miehen videokamera sekä kaksi tietokonetta tuomittiin menetetyksi valtiolle. Tietokoneet on mahdollista saada takaisin, jos laittomat videotiedostot poistetaan joko tuhoamalla laitteiden kovalevyt tai ylikirjoittamalla kaikki niillä olevat sisällöt. Ennen tuhoamista tietokoneiden laillinen aineisto on mahdollista kopioida talteen.

Rikosvyyhti alkoi paljastua, kun kamera oli irronnut lavuaarin alta ja pudonnut lattialle. Wc:tä käyttänyt opiskelija huomasi kameran, ja toimitti sen ammattikorkeakoulun henkilökunnan haltuun. Henkilökunta puolestaan teki rikosilmoituksen poliisille.

Kaiken kaikkiaan noin 150 henkilöä ilmoittautui poliisille joutuneensa mahdollisesti salakuvatuksi wc:ssä. Siitä huolimatta yhtäkään heistä ei onnistuttu tunnistamaan, eikä asianomistajia siten löydetty. Vaikka salakatselu on asianomistajarikos, syyttäjä nosti silti syytteen erittäin tärkeän yleisen edun vuoksi.

Käräjäoikeuden mukaan miehellä ei ole aiempia rikostuomioita, joten vankeus voitiin tuomita ehdollisena. Tuomio on lainvoimainen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut