Arkusta vainajan tunnistaa — Rauhan kylpylässä pääsee jyvälle hautaamisen trendeistä

Kai Skyttä

Hautausalan perinteet vaihtuvat vitkaan. Yksilöllistymisen ohella Ilkka Ollonen nostaa hautajaisten muutokseksi yksityistymisen. — Saattoväen määrä on vähentynyt. Yleisiä kutsuja on vielä, mutta lähipiirissä hautajaisia vietetään yhä useammin.
Hautausalan perinteet vaihtuvat vitkaan. Yksilöllistymisen ohella Ilkka Ollonen nostaa hautajaisten muutokseksi yksityistymisen. — Saattoväen määrä on vähentynyt. Yleisiä kutsuja on vielä, mutta lähipiirissä hautajaisia vietetään yhä useammin.

Yksilöllisyys on kasvava trendi myös hautausalalla. Omaiset haluavat lisääntyvässä määrin kunnioittaa vainajaa rakentamalla hautajaisista tämän arvojen mukaiset. Vainajan näköinen siunaustilaisuus syntyy hautaustoimistossa tehtävillä valinnoilla.

— Alan tuotteet ovat säilyneet perustaltaan samanlaisina, mutta yksilöllisyyteen liittyvä tarjonta lisääntyy, hautaustoimistoa Imatralla ja Ruokolahdella pyörittävä Ilkka Ollonen sanoo.

Hautaustoimistojen valikoimaan trendi siirtyy suhteellisen hitaasti.

— Perusvarasto on tuotteiltaan perinteinen, ja niiden vaihtoehtoja käydään läpi ja tarjotaan tapaus- ja tuotekohtaisesti.

Tuotteiden yksilöiminen näkyy muun muassa arkkujen ja uurnien sekä hautakivien (valo)kuvina, maalauksina tai kaiverruksina, ja arkkumateriaaleissa esimerkiksi verhoilukankaissa tai tunnettujen suunnittelijoiden ideoina.

Avoin näyttely

Tavallinen kuolevainen pääsee tutustumaan hautausalan uusiin tuuliin Rauhan kylpylässä lauantaina. Suomen hautaustoimistojen liiton 75-vuotisjuhlakokouksen yhteydessä on yleisölle avoin alan näyttely, jossa ammattilaiset esittelevät tuotteitaan.

Rauhan Areenassa on laaja repertuaari hautausalan tuottajia: arkkutukkuja, uurnan valmistajia, hautausautojen edustajia ja kiviliikkeitä. Liitto itse tuo viestiä hautausjärjestelyistä.

— Se on tuote-esittely, jossa kauppaa voivat tehdä vain alan yrittäjät.

Ollosen mukaan hautaustoimistojen valikoiman laajentaminen on kehittämisen kohde.

— Jos on tarjontaa, on myös kysyntää.

Tieto uusista tuotteista on tärkeää alan toimijoillekin, sillä se helpottaa saattoväen palvelemista, kun se tekee valintojaan.

Apua hautajaisten järjestämiseen

Kokouksen yhteydessä olevia avoimia näyttelyitä on järjestetty 2010-luvulla. Kiinnostus tuotteita kohtaan on riippunut kokouspaikkakunnasta.

— Näyttelyn pitempää aukioloa on haluttu.

Parituntinenkin voi olla tarpeen.

— Iso osa asiakkaista järjestää hautajaiset ensi kertaa elämässään ja on hämmentynyt hautaustoimistoon tullessaan, Ollonen kertoo.

Toimistosta poistuu yleensä huojentunutta väkeä: joku osallistuu taakan kantoon.

Ilkka Ollonen on ollut hautaustoimistoyrittäjä vuodesta 1992. Hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja hänestä tuli vuosi sitten.

— Vuosituhannen vaihteessa tein luottamustyötä lyhyen pätkän puheenjohtajana, hallituksessa olen ollut useita vuosia.

Onko juhlakokouspaikan valinnassa nurkkakuntaisuutta?

— Miun idea se oli. Halusin kokouksen Etelä-Karjalaan, sillä maakunta on erinomainen alue järjestää tällaisia tapahtumia.

Hautausalan näyttely Holiday Club Saimaalla (Tiuruniementie 131, Lappeenranta) 16.9. kello 11—13.

Suomen Hautaustoimistojen Liitto

Jäsenet hautaustoimistoyrityksiä, joita sitovat hyvät kauppatavat ja hautausalan eurooppalaiset eettiset ohjeet.

Jäsenliikkeet kehittävät ammattitaitoaan koulutuksilla ja aktiivisella yhteistyöllä.

Hautaustoimisto Ollonen on Imatran vanhin alan yritys ja ainoa liiton jäsenliike.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.