Pelastuslaitos tutkii Parikkalan toissaviikkoista öljyvuotoa – Vuoto ei aiheuta vaaraa alueen asukkaille

Parikkalassa vuoti neljä kuutiota polttoöljyä maaperään toissaviikolla. Pelastuslaitoksen mukaan vesijohtovettä voi juoda normaalisti.

Niina Villman

Pelastuslaitos kairaa maanäytteitä vuotaneen rivitalon alueella. Arkistokuva.
Pelastuslaitos kairaa maanäytteitä vuotaneen rivitalon alueella. Arkistokuva.

Parikkalan Niukkalassa rivitalon haljenneesta öljysäiliöstä vuoti maaperään neljä kuutiota polttoöljyä tiistain 11. syyskuuta ja lauantain 15. syyskuuta välisenä aikana.

Tilanne ei aiheuta vaaraa alueen asukkaille ja vesijohtovettä voi käyttää normaalisti. Jos vedenkäyttörajoitteita tulee, pelastuslaitos tiedottaa niistä erikseen.

Vuoto havaittiin, kun öljysäiliö jäi vajaaksi hiljattain tehdystä tankkauksesta huolimatta. Paikalle tilattu säiliötarkastaja löysi säiliöstä halkeaman lauantaina 15. syyskuuta. Pelastuslaitos sai hälytyksen öljyvahingosta samaisena lauantaina kello 17.59.

Pelastuslaitos poisti alueelta maata koneellisesti niin paljon kuin mahdollista aiheuttamatta vahinkoja talolle. Kaivaukset lopetettiin viiden metrin syvyydessä, jossa oli edelleen öljyistä maata. Kuoppa täytettiin puhtaalla maa-aineksella.

Pelastuslaitos kartoittaa öljyn levinneisyyttä edelleen. Talon alla oleva maalaji on karkeaa, joten öljy on saattanut valua pohjaveteen saakka. On myös mahdollista, että öljy leviää Pyhäjärveen syksyn tai talven aikana. Vahinkopaikalta on 200 metrin matka Pyhäjärveen, ja korkeuseroa järveen on 20 metriä. 150 metrin päässä on Uukuniemen kunnan varavedenottamo.

Pelastuslaitos ottaa seuraavaksi maanäytteitä maan eri kerroksista ja tekee vahinkopaikan ympärille seurantareikiä. Saadun tiedon perusteella pelastuslaitos päättää, tarvitaanko alueella lisää maamassan vaihtoa.

Pelastuslaitos tiedottaa asian etenemisestä saatuaan tarkempaa tietoa öljyn leviämisestä.