Öljyistä maata kaivettiin Uukuniemellä puolilleöin — Jatkotoimet vaativat lisäarviointia

Taloyhtiöstä meni maahan noin 4000 litraa polttoöljyä — Vuoti tiistaista asti.

Katri Levänen

Niukkalassa kaivettiin ylös öljyn pilaamaa maata puolilleöin lauantaina.
Niukkalassa kaivettiin ylös öljyn pilaamaa maata puolilleöin lauantaina.

Uukuniemen Niukkalassa kaivettiin öljyn pilaamaa maata puoleen yöhön asti lauantaina. Pilaantunutta maata kaivettiin pois noin 3-4 metrin syvyyteen saakka.

— Kaivurilla ei siitä syvemmälle päässyt. Lisäksi paikka on talon päädyssä eikä syvemmälle voi mennä taloa tukematta, kertoo päivystävä palomestari Heikki Liimatainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä ja ympäristökonsultti menevät tänään paikalle arvioimaan tilannetta ja jatkotoimenpiteitä.

Öljyä meni maahan arviolta 4000 litraa. Sitä on valunut tiistaina tehdystä säiliön täytöstä asti. Liimatainen on varovainen arvioidessaan vahingon syytä.

— Asiaa tutkitaan. Rikosta ei epäillä, mutta vahingot ovat niin mittavat, että poliisikin on mukana.

Jos öljyä on päässyt pohjaveteen, on asia vielä hankalampi. Lähellä 150 metrin päässä on varavesipumppaamo. Sieltä on otettu näytteet ja tuloksia odotellaan.

Pintamaasta öljy meni helposti läpi. Maan sisällä leviäminen riippuu siitä, minkälaisia maakerroksia syvemmällä on.

— Jos olisi kerros savea, öljy ei pääsisi siitä syvemmälle. Toisaalta silloin se etsii tiensä laajemmalle alueelle.

Ylös kaivetut pilaantuneet maat on välivarastoitu lähellä olevalle rekkaparkkikentälle muovien väliin. Tätä ongelmajätettä aletaan maanantaina ajaa johonkin käsittelylaitokseen.

Uukuniemen Niukkalassa Hovikummuntiellä havaittiin lauantaina, että taloyhtiön säiliöstä on valunut maahan noin 4000 litraa lämmitykseen tarkoitettua polttoöljyä.

Kommentoidut