Vesterisen nauttimaa luottamusta selvittävä valiokunta kokoontuu joulunpyhien jälkeen — Eksoten valtuusto joutui äänestämään valiokunnan puheenjohtajasta, ”Eihän tämä tehtävä kovin mieltä ylentävä ole”, totesi tuore puheenjohtaja Antti Vilkko (kesk.)

Antti Vilkko (kesk.) voitti puheenjohtajavaalissa Liisa Terävän (sd.) äänin 18 — 8.

Mika Strandén

Eksoten valtuusto hyväksyi keskiviikkona ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2020 — 2023. Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (edessä) oli läsnä kokouksessa, mutta poistui, kun käsiteltiin tilapäisen valiokunnan perustamista.
Eksoten valtuusto hyväksyi keskiviikkona ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2020 — 2023. Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (edessä) oli läsnä kokouksessa, mutta poistui, kun käsiteltiin tilapäisen valiokunnan perustamista.

Eihän tämä tehtävä kovin mieltä ylentävä ole, ja olisin sen mielellään voinut jättää väliinkin. — Antti Vilkko

Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) nauttimaa luottamusta selvittävä valiokunta kokoontuu ensimmäisen kerran joulunpyhien jälkeen. Näin ilmoitti Eksoten valtuuston kokouksessa keskiviikkoiltana valiokunnan puheenjohtajaksi valittu Antti Vilkko (kesk.).

— Eihän tämä tehtävä kovin mieltä ylentävä ole, ja olisin sen mielellään voinut jättää väliinkin. Homma on kuitenkin hoidettava maaliin tyylikkäästi, sanoi Vilkko ja kiitti valtuustoa luottamuksesta.

Minna Mänttäri

Homma on hoidettava maaliin tyylikäästi, totesi Antti Vilkko (kesk.) valintansa jälkeen. Arkistokuva.
Homma on hoidettava maaliin tyylikäästi, totesi Antti Vilkko (kesk.) valintansa jälkeen. Arkistokuva.

Varsinaisesta asiasta eli valiokunnan perustamisesta valtuusto ei käyttänyt yhtään puheenvuoroa. Sähköä oli kuitenkin sen verran ilmassa, että valiokunnan puheenjohtajasta jouduttiin äänestämään.

Suurimman ryhmän eli sosialidemokraattien Esko Ijäs esitti puheenjohtajaksi Liisa Terävää (sd.).

Ilpo Hakula (kok.) puolestaan esitti Antti Vilkkoa puheenjohtajaksi.

Suljetun lippuäänestyksen tulos julkistettiin kokoustauon jälkeen ja se oli 18 — 8 Antti Vilkon hyväksi.

Terävä valittiin varapuheenjohtajaksi.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan valinta valiokuntaan epäilytti

Valiokuntaan päätettiin valita seitsemän jäsentä. Valiokuntaan oli valittu Vilkon ja Terävän lisäksi Jarmo Lahtinen (sd.), Nina Värtö (kesk.), Juha Mielikäinen (kok.), Mari Kurkan (kok.) ja Kai Karhukorpi (ps.).

Jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet valittiin puolueiden vertailuluvun suhteessa.

Keskusta ehdotti ensin varsinaiseksi jäseneksi Eksoten tarkastuslautakunnan puheenjohtajaa Laura Kaijasta (kesk.).

Valtuustossa kuitenkin heräsi epäilys, että Kaijasen kaksoisrooli tarkastuslautakunnan puheenjohtajana ja valiokunnassa voisi olla ongelmallinen. Tarkastuslautakunta oli tehnyt marraskuussa tutkintapyynnön Vesterisen toiminnasta poliisille.

Keskustan ryhmä päätyikin esittämään varsinaiseksi jäseneksi Nina Värtöä ja Kaijasta tämän henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

Tilapäisen valiokunnan sihteeriksi nimettiin lakimies Tiia Iivonen ja tekniseksi sihteeriksi Salla Martikainen.

Valiokunnan tehtävänä on selvittää, nauttiiko Vesterinen valtuuston luottamusta kuntalain edellyttämällä tavalla.

Valiokunnan perustamista oli esitetty edellisessä valtuuston kokouksessa jätetyssä aloitteessa, jonka oli allekirjoittanut 16 valtuutettua.

Valtuusto käsittelee luottamusasiaa alkuvuodesta

Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen oli läsnä valtuuston kokouksessa muuten, mutta poistui tämän asian aikana. Ennen poistumistaan Vesterinen kiitti valtuustoa ja virkamiehiä hallituksen puolesta kuluneesta vuodesta ja toivotti hallituksen puolesta hyvää joulua.

Valtuusto kokoontuu joskus alkuvuodesta käsittelemään valiokunnan esitystä.

Tarkastuslautakunta päätti marraskuussa pyytää poliisia tutkimaan, onko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Vesterisen epäillään muun muassa puuttuneen operatiiviseen toimintaan. Hän olisi esimerkiksi järjestänyt tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttanut tai pyrkinyt vaikuttamaan rekrytointeihin, hyödyntänyt asemaansa väärin sekä toiminut epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Poliisi ei ole vielä ratkaissut, nostetaanko syyte vai jääkö asia silleen.