Lappeenrannan yliopisto ottaa käyttöön jatkuvan haun, sinne voi hakea vaikka joulukuussa ja tieto sisäänpääsystä tulee kuukauden päästä

Kai Skyttä

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin voi marraskuusta lähtien hakea jatkuvasti. Tavoitteena on tuplata ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä, mutta suomalaisetkin voivat hakea jatkuvalla haulla.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin voi marraskuusta lähtien hakea jatkuvasti. Tavoitteena on tuplata ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä, mutta suomalaisetkin voivat hakea jatkuvalla haulla.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) alkaa ensimmäisenä yliopistona Suomessa jatkuva haku. Se on tarkoitus käynnistää vielä marraskuun aikana.

— Jatkuva haku tarkoittaa sitä, että opiskelijat voivat hakea meille koska vain. He saavat tiedon opiskelupaikasta kuukauden kuluttua hakemisesta, mutta opiskelut alkavat edelleen kaikilla samaan aikaan, eli syksyllä, kertoo yliopiston opinto- ja kansainvälisten asioiden johtaja Janne Hokkanen.

Pitää olla realisti, mutta myös valmis ottamaan oma osuutensa jatkuvasti kasvavista koulutusmarkkinoista.

Kyseessä on täydentävä hakuväylä, eikä vanha tapa hakea yliopistoon häviä mihinkään.

Voi houkutella ulkomaisia hakijoita

Jatkuva haku eli rolling admission on Hokkasen mukaan käytössä kaikissa suurissa koulutustaan markkinoivissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa. Se pehmentää hänen mielestään suomalaisen korkeakoulun jäykkää hakujärjestelmää.

— Jos Suomeen opiskelijaksi haluava ei huomaa hakea muutaman hakukuukauden aikana, seuraava kerta aukeaa vasta vuoden päästä. Pahimmassa tapauksessa tieto opiskelupaikasta tulee 15 kuukauden päästä siitä, kun kiinnostus suomalaiseen opiskelupaikkaan heräsi, Hokkanen sanoo.

Kovin moni ei jaksa odottaa niin kauan, vaan opiskelijat suuntaavaat Suomen sijaan muualle. Se ei kuitenkaan ole se, mitä esimerkiksi koulutusvienniltä odotetaan. Hokkasen mukaan suomalaiset yliopistot tarvitsevatkin uusia toimintajatapoja ulkomaalaistan opiskelijoiden rekrytoimiseksi, nyt kun EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoille on määrätty lukukausimaksu. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa se on 10 000 euroa.

— Jos saamme lisää kansainvälisiä opiskelijoita, saamme lisää maksavia asiakkaita ja sitä kautta tuloja ja resursseja yliopistolle, Hokkanen sanoo.

GRE-testi oltava suoritettuna

Normaalissa hakumenettelyssä 20 opiskelupaikkaa menee niille, jotka saavat eniten pisteitä.

Jatkuvassa haussa sisään otettaville opiskelijoille pitää luoda sisäänottomalli, joka on niin syys- kuin toukokuussakin hakevalle samanlainen. Lappeenrannassa otetaan käyttöön kansainvälinen, maksullinen GRE-testi, jolle asetetaan minimirajat, joilla on mahdollista päästä sisälle Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon.

— Se on samantyyppinen kuin kielitesti ja se varmistaa, että opiskelijat ovat keskenään vertailukelpoisia, Hokkanen sanoo.

GRE-testin lisäksi opiskelijan pitää saada kielitestistä tietyt pisteet, ja pohjatutkinto pitää olla suomalaiseen yliopistoon sopiva.

— Kun opiskelija täyttää kriteerit, hän periaatteessa tietää jo hakiessaan, että hän tulee valituksi, Hokkanen sanoo.

Edunation auttaa Aasian markkinoilla

Kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoinnissa varsinkin Aasiasta Suomeen lappeenrantalaisia auttaa kotimainen koulutusvientiyritys Edunation. Sen tavoitteena on tuoda Suomeen vuoteen 2020 mennessä 150 000 ulkomaalaista opiskelijaa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston lisäksi Edunationilla on sopimus neljän ammattikorkeakoulun kanssa.

— Uskomme pystyvämme kasvattamaan kansainvälisten opiskelijoidemme määrää, mutta luulen, että kasvu tulee ainakin aluksi asteittain. Meillä on maisteriohjelmissa 400 ulkomaalaista opiskelijaa, ja tavoitteena on tuplata määrä seuraavina vuosina, Hokkanen sanoo.

Vaikka Suomella onkin monta vahvuutta kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla, Hokkasen mukaan koko maailma ei ryntää Suomeen opiskelemaan.

— Pitää olla realisti, mutta myös valmis ottamaan oma osuutensa jatkuvasti kasvavista koulutusmarkkinoista. Kiinnostus kansainvälisiin ohjelmiin kasvaa lähivuosina viidesta miljoonasta opiskelijasta kahdeksaan miljoonaan, Hokkanen kertoo.

Liisa Kukkola

Liisa Kukkola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.