Etelä-Karjalan sahojen tärkeä asiakas irtautui EU:sta brexitin myötä – Nyt jännitetään, millainen tullimuuri kauppakumppanien välille nousee

Toistaiseksi brexitin vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi. Valuuttakursseissa on suurta vaihtelua.

Mika Strandén

Valuuttakurssien heilahtelu ja mahdolliset tullimuurit voivat vaikeuttaa eteläkarjalaisen sahatavaran vientiä Britanniaan. Arkistokuva Metsä Fibren Lappeenrannan sahalta.
Valuuttakurssien heilahtelu ja mahdolliset tullimuurit voivat vaikeuttaa eteläkarjalaisen sahatavaran vientiä Britanniaan. Arkistokuva Metsä Fibren Lappeenrannan sahalta.

Britannian eroamista Euroopan unionista on seurattu tarkkaan eteläkarjalaisilla sahoilla. Tärkeän kauppakumppanin joutuminen tullimuurin taakse vaikuttaa sahojen toimintaan niin Luumäellä kuin Savitaipaleellakin.

– Elämme jännittäviä aikoja, luumäkeläisen Puutavaraliike Huomon toimitusjohtaja Mika Huomo toteaa.

Britannia on mäntypuisia puupylväitä valmistavan yhtiön tärkein kauppakumppani. Toistaiseksi mikään ei ole muuttunut, mutta tullineuvottelut voivat tuoda mukanaan markkinahäiriöitä.

– Englanti ei kuitenkaan ole häviämässä mihinkään Euroopan kyljestä, ja puutavaran tarve siellä tulee pysymään samana normaalin kausivaihtelun puitteissa. En usko, että olisi EU:nkaan etu nostaa tulleja, Huomo arvioi.

Vaikutukset olleet vähäisiä

Myös Savitaipaleella toimivalla Tiaisen sahalla on merkittäviä kauppayhteyksiä Britanniaan. Toimitusjohtaja Tero Tiainen ei kuitenkaan usko, että yhtiö olisi menettänyt ainuttakaan asiakasta brexitin takia.

– Toistaiseksi Britannian eron vaikutukset sahatavarakauppaan ovat olleet yllättävän vähäisiä. Suuret valuuttakurssiheilahtelut ovat merkittävin vaikutus, Tiainen toteaa.

Tiainen pitää sahatavaramaksun käyttöönottoa epätodennäköisenä. Enemmän vaikutusta on sillä, miten Euroopan talous muuten kehittyy.

Elämme jännittäviä aikoja. — Mika Huomo

Järjen voittoon luotetaan

Ylisuuriin männyn tyvitukkeihin erikoistuneen savitaipalelaisen Finnstamm Oy:n kauppaneuvottelut brittien kanssa hyytyivät viime vuoden lopulla. Yrittäjä Heikki Rytkösen mukaan nyt odotetaan ja katsotaan, millaiset vaikutukset brexitillä käytännössä on.

– Britannia on ollut perinteisesti vahva ostaja suomalaiselle puutavaralle. Brexit vaikuttaa meihin kaikkiin, Rytkönen arvioi.

Rytkönen luottaa siihen, että brittien ja EU:n välille saadaan solmittua järkevä sopimus. Suomalaista puutavaraa tarvitaan Brittein saarilla tulevaisuudessakin.

Suuryhtiöt rauhallisia

UPM:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Marko Janhunen katsoo, että Britannian EU-eron tulevia vaikutuksia on tässä vaiheessa kovin vaikea arvioida. Jos Britannia ja EU saavat neuvoteltua sopimuksen, suomalaiselle teollisuudelle tuskin koituu merkittäviä vaikutuksia.

– Jos neuvottelut päätyvät niin sanottuun kovaan eroon, voi tullimuodollisuuksien ja mahdollisten tullien myötä tulla jotain hetkellisiä vaikutuksia suomalaiselle metsäteollisuudelle, Janhunen arvioi.

Myös Stora Enson Honkalahden sahan osalta brexit vaikuttaa tässä vaiheessa vain siten, että tullimuodollisuudet voivat lisääntyä. Tähän osataan yhtiön mukaan varautua.