Maastorajan luvattomasti ylittänyt venäläismies hakee Suomesta turvapaikkaa — jo viisi venäläistä turvapaikanhakijaa on loikannut rajan yli Kiteellä lyhyessä ajassa

Elena Liseytseva

Yhtä lukuunottamatta kaikki venäläiset turvapaikanhakijat on tavoitettu maastorajan tuntumasta. Arkistokuvassa rajavartijoita maastorajalla.

Rajavartiosto otti kiinni luvattomasta rajanylityksestä epäillyn miehen Kiteellä torstai-iltana. Pohjois-Karjalan rajavartiosto otti venäläismiehen kiinni maastorajan läheisyydestä Kiteen Pyhäjärvellä.

Rajavartioston mukaan venäläismies hakee turvapaikkaa Suomesta. Tapausta tutkitaan epäiltynä valtionrajarikoksena.

Kyseessä on jo viides luvattomasti rajan ylittänyt venäläinen Kiteellä lyhyen ajan sisällä. Kesäkuun alussa rajan yli loikkasi yksi venäläismies ja huhtikuussa maastorajan ylitti yhteensä kolme venäläistä miestä. Kaikki maastorajan ylittäneet hakivat Suomesta turvapaikkaa.

Soittivat itse rajavartioston paikalle

Tutkinnanjohtaja, kapteeni Juha Vuorjoki kertoo, että yhtä lukuunottamatta kaikki henkilöt on saatu kiinni maastorajan tuntumasta. Eräät tulijat jopa soittivat rajavartioston paikalle sen jälkeen, kun he olivat päässeet Suomen puolelle.

Vuorjoen mukaan Suomeen on tultu nimenomaan hakemaan turvapaikkaa, joten tulijoiden on ollut tarkoitus jäädä kiinni Suomen viranomaisille.

— Jos turvapaikanhaku on motiivina, niin sitä voi pitää onnistumisena, jos pääsee Venäjän rajavalvonnan läpi.

Vuorjoen mukaan turvapaikkaa hakeneet venäläiset ovat sekalainen seurakunta. He eivät edusta esimerkiksi jotain tiettyä etnistä ryhmää, eikä muitakaan merkittäviä yhteneväisyyksiä ole tullut ilmi.

Rajanylitysohjeita Youtubesta

Tässä vaiheessa Pohjois-Karjalan rajavartiostolla ei ole varmuutta voiko viiden rajanylittäjän perusteella puhua ilmiöstä vai onko kyseessä ollut sattuma. Rajavartiosto epäilee, että rajaloikkareita on kannustettu ja neuvottu sosiaalisessa mediassa.

Vuorjoen mukaan sosiaalisessa mediassa levitetään ohjeita maastorajan ylittämiseen. Neuvojiksi epäillään henkilöitä, jotka ovat itse aiemmin ylittäneet rajan. Keskustelua käydään esimerkiksi sosiaalisen median suljetuissa ryhmissä, mutta ohjeita on koostettu myös Youtube-videoiksi.

Maastorajan ylittäneet ovat saaneet jonkinlaista apua Venäjän puolella, mutta rajavartiosto ei vielä ole saanut selvitettyä liittyykö tapauksiin järjestäytynyttä rikollisuutta. Jos henkilöt ovat tulleet rajan läheisyyteen esimerkiksi taksilla, ei kyseessä välttämättä ole laittoman maahantulon järjestäminen.

Vuorjoen mukaan Kiteen kohdalla Venäjän puolen tiestö tulee melko lähelle maastorajaa. Se on yksi mahdollinen syy, miksi ylityspaikaksi on valittu juuri Kitee. Myös aiempien tulijoiden kokemuksilla voi olla suuri merkitys.

— Se voi olla enemmän onnistuneiden yritysten ruokkima idea lähteä rajan yli juuri siitä kohdasta.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden lisäksi kolme algerialaista ylitti maastorajan Niiralassa toukokuussa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.