Saimaannorppa saattaa tänä talvena pärjätä ilman ihmisen tekemiä apukinoksia — Metsähallitus päättää keskiviikkona, kolataanko apukinoksia norpan pesintäpaikoille

Saimaan lumitilanne on taipalsaarelaisen Ismo Marttisen mukaan selvästi parempi kuin moneen vuoteen. Jäät ovat heikkoja.

Mika Strandén

Suur-Saimaalla kolattiin apukinoksia vastasataneesta lumesta vajaa vuosi sitten, 3. helmikuuta. Anni Paarma oli yksi kahdeksasta talkoolaisesta.
Suur-Saimaalla kolattiin apukinoksia vastasataneesta lumesta vajaa vuosi sitten, 3. helmikuuta. Anni Paarma oli yksi kahdeksasta talkoolaisesta.

Metsähallitus päättää keskiviikkona apukinosten tarpeellisuudesta. Saimaannorpan pesintää on viimeisinä viitenä talvena varmistettu kolaamalla tuhteja apukinoksia tiedossa oleville pesimäpaikoille.

Suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta kertoo, että viime päivinä on kerätty lumi- ja jäätietoja ympäri Saimaan aluetta. Päätöstä tehdessä otetaan huomioon paitsi vallitseva tilanne myös sääennuste.

Apukinoksia kolattu vaihteleva määrä jo viitenä talvena

Apukinoksia on tehty saimaannorpalle vuodesta 2014 lähtien. Auttila kertoo, että joinakin talvina kinoksia on kolattu kaikkialle Saimaan alueelle, yhtenä talvena vain keskiselle Saimaalle.

Yhtenä talvena apukinoksia tehtiin tarveharkintaisesti, sillä lumitilanne vaihteli tuolloin huomattavasti. Samalla alueella oli lumisia ja lumettomia rantoja.

Lunta oli Saimaalla viikonloppuna ja lisää ennustetaan

Saimaalla on ollut viime vuosina monta huonoa lumitalvena, mutta tänä talvena lunta on selvästi aiempaa enemmän. Näin kertoo saimaannorpan suojelutyötä tekevä, Maailman luonnon säätiön (WWF) eteläisen Saimaan aluevastaava Ismo Marttinen.

Mika Strandén, Mika Strandén

Anne Pulliainen kolasi saimaannorpalle apukinosta 3. helmikuuta.
Anne Pulliainen kolasi saimaannorpalle apukinosta 3. helmikuuta.

Marttinen kiersi Saimaalla lauantaina ja sunnuntaina. Lunta ja kinoksia on keskimäärin runsaasti. Kinokset ovat puolen metrin paksuisia, mutta vaihtelua esiintyy sen mukaan, miten tuuli pääsee puhaltamaan ja kinostamaan missäkin päin. Lisäksi sääennusteen mukaan lunta on tulossa lisää.

— Näyttää siltä, että luonto hoitaa homman tänä talvena.

Pitkä yhtenäinen lumitalvi on toiveissa

Aina on olemassa riski, että sää ja lumitilanne muuttuvat norpan pesintäkauden aikana kokonaan toisenlaisiksi kuin nyt on.

Ihmisen kolaamat apukinokset kestävät vesikeliä paremmin kuin tuulen muodostamat, pelkästään pakkaslumesta koostuvat kinokset. Samalla Marttinen muistuttaa, että myös vuoron perään tulevat suojasäät ja yöpakkaset vahvistavat kinoksia.

Suur-Saimaalla on Marttisen mukaan heikot jäät, ohuimmillaan paksuus on vain muutamia senttejä.