Viimeinen lento laskeutui torstaina, Lappeenrannan lentoasema vaipuu talvihorrokseen – Hiljaisella kentällä riittää kuitenkin töitä ympäri vuoden, terminaali kokee myös kevyen kasvojenkohotuksen

Kai Skyttä

Lappeenrannan lentoasema tyhjenee torstain jälkeen, kun vuoden viimeinen lomalento laskeutuu Teneriffalta. Arkistokuva,
Lappeenrannan lentoasema tyhjenee torstain jälkeen, kun vuoden viimeinen lomalento laskeutuu Teneriffalta. Arkistokuva,

Lappeenrannan lentoasema vaipui talvihorrokseen torstaina, kun vuoden viimeinen lomalento laskeutui kiitotiellä kello 21.55. Teneriffan saarelta saapunut Small Planet Airlinesin operoima lomalento oli viimeinen kaupallinen lento Lappeenrantaan yli kolmeen kuukauteen.

Seuraavaksi matkustajat täyttävät terminaalin 18. helmikuuta, kun Fly Egypt -yhtiön kone kuljettaa lomailijat Egyptin Hurghadaan.

Lentoaseman vt. päällikkö Janne Paananen sanoo, ettei lentotoiminta kuitenkaan taukoa täydellisesti, vaikka loma- ja reittilennot loppuvat tältä vuodelta.

— Finnair ja Norra käyttävät kenttää paljon koululentopäivinä. Yhteistyötä on luvassa edelleen. Myös yksityisliikennettä on silloin tällöin.

Lappeenrannan lentoasema on palvellut lentoyhtiöiden harjoituskenttänä vuodesta 2016 lähtien.

Töitä riittää talvellakin

Paanasen mukaan Lappeenrannan kaupungin omistuksessa olevalla kentällä riittää kunnossapitotöitä ympäri vuoden. Esimerkiksi kiitotie täytyy pitää aurattuna lumesta paitsi satunnaisia lentoja, myös helmikuussa jatkuvia lomalentoja silmällä pitäen.

— Töitä riittää, jos kenttä aiotaan pitää operatiivisessa kunnossa. Jos kiitotielle annettaisiin kertyä lunta ja sen annettaisiin jäätyä, se olisi mahdottomuus saada kuntoon helmikuussa.

Lentoaseman kunnossapitotöissä työskentelee vakituisesti seitsemän ihmistä. Tätä joukkoa Paananen kutsuu moniosaajiksi.

— He hoitavat myös kaiken koneen lastaukseen ja tankkaamiseen liittyvät asiat.

Lisäksi kentällä työskentelee loma- ja reittilentojen aikaan erikseen töihin kutsuttavia henkilöitä. Heille ei talviaikaan ole tarjota töitä.

Uusi matkatavarahihna tulee

Talvikausi on hyvää aikaa myös kentän kunnostus- ja kehitystöihin. Lentokenttäyhtiön toimitusjohtaja Eija Joro sanoo, että työt ajoitetaan kesäkauden jälkeiseen aikaan, jotta matkustajat häiriintyisivät mahdollisimman vähän.

Tulevana talvena kehityskohteet liittyvät terminaalirakennuksen ulkoasuun ja mainostiloihin. Myös jo aiemmin esillä olleen matkamuistomyymälän edistäminen on listalla. Sen rakentamista rajoittavat kuitenkin rajalliset tilat.

Yksi konkreettinen lentoaseman käytettävyyteen vaikuttava uudistus on uusi matkatavarahihna, joka on jo tilattu. Uusi hihna tullaan asentamaan talven aikana.

— Vanha hihna on lyhyt, eikä vedä, pehmeät lentolaukut juuttuvat alkupäähän. Kovin isoa hihnaa sinne ei kuitenkaan voida laittaa, kun se veisi tilaa matkustajilta.

Uusimmat uutiset