Kunniavartiosto ja itsenäisyyspäivän juhlallisuudet toivat sankat joukot ihmisiä Lappeenrannan keskustaan

Veteraanille juhlallisuudet toivat mieleen evakkoreissun, joka alkoi Johanneksesta itsenäisyyspäivänä 1939. Suomen 100-vuotisjuhlat jatkuvat paraikaa Lappeenrannassa liikuntatalolla.

Kai Skyttä

1 398 kaatunutta ja hautaa, 1 398 seppelettä ja kynttilää. Puolituntinen kunniavartiostossa oli monille siihen osallistuneelle liikuttava hetki. Yleisö seurasi tapahtumia hautausmaan ulkopuolelta.
1 398 kaatunutta ja hautaa, 1 398 seppelettä ja kynttilää. Puolituntinen kunniavartiostossa oli monille siihen osallistuneelle liikuttava hetki. Yleisö seurasi tapahtumia hautausmaan ulkopuolelta.

Kaikki ihmisvirrat tuntuivat Lappeenrannassa aamupäivällä käyvän keskustaan. Parkkipaikat täyttyivät ja tietoliikenneyhteydet pätkivät, kun sankka joukko ihmisiä kokoontui sankarihautausmaan ympärille seuraamaan itsenäisyyspäivän kunniavartiostoa ja seppeltenlaskua.

Suomen toiseksi suurimmalla sankarihautausmaalla Lappeenrannassa on yhteensä 1 398 sankarihautaa. Kunniavartiostossa kullakin haudalla seisoi saman tai lähes saman ikäinen ihminen kuin haudassa lepää.

— Hieno tilaisuus oli. Kyllä tässä rivissä joku silmiäänkin pyyhkäisi, kertoi vartioon osallistunut 25-vuotias Tuomas Posti.

Posti tuli Lappeenrannan kunniavartiostoon varta vasten opiskelupaikkakunnaltaan Jyväskylästä.

Yleisön joukossa seisoi myös kolme sukupolvea Seppäsiä, äiti Tarja sekä tyttäret Merja ja Australiasta asti Suomeen lomalle tullut Susanna Seppänen puolivuotiaan Otso-pojan kanssa.

— Isä ja isoisä ovat molemmat taistelleet sodissa. Tässä tajuaa hyvin sen, miten nuoria sotilaat ovat olleet.

Yleisön joukossa jaksoi seisoa myös veteraaneja. Pian 95-vuotias Reino Arponen seurasi tapahtumia keppiin nojaten, mutta ryhdikkäänä. Hänelle Suomen 100-vuotiasjuhlallisuudet eivät tuoneet ensimmäiseksi mieleen taisteluja, vaan evakkoreissun.

— Meidät ajettiin pois Johanneksesta juuri itsenäisyyspäivänä, Arponen kertoi.

Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkin ja Äiti-Karjala -patsaan lisäksi seppeleet laskettiin vapaussodan sankarivainajien muistomerkille, vuonna 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneitten haudalle, Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille, Karjalasta tuotujen sankarivainajien haudalle,Veteraanipuiston muistomerkille sekä Lotta-patsaalle.
Seppeltenlaskun jälkeen juhlat jatkuivat Lappeenrannan urheilutalolla, jossa meneillään on paraikaa veteraanien juhlalounas ja yleisöjuhla. Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti urheilutalolla alkaa kello 13.30.

Juttua korjattu 7.12. klo 12.03: Haastateltujen Seppäsen äidin nimi on Tarja, tyttäret ovat Merja ja Susanna

Kommentoidut