Terveydenhuollossa työkyvyttömyyseläkkeet yleisimpiä

Kai Skyttä

Kunta-alalla työkyvyttömyyseläketilastojen kärjessä ovat lähihoitajat, sairaala- ja laitosapulaiset sekä sairaanhoitajat. Arkistokuva.
Kunta-alalla työkyvyttömyyseläketilastojen kärjessä ovat lähihoitajat, sairaala- ja laitosapulaiset sekä sairaanhoitajat. Arkistokuva.

Palomiehiä on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle koko maassa viime vuosina 20—40 vuodessa. Se ei ole paljon, sanoo eläkejohtaja Merja Paananen työeläkevakuuttaja Kevasta.

Palomiehet eivät ole kunta-alan työkyvyttömyyseläketilastojen kolmenkymmenen kärjessä. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin viime vuonna lähihoitajille (766 kappaletta), sairaala- ja laitosapulaisille (385) sekä sairaanhoitajille (274), Paananen luettelee.

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna jäi työkyvyttömyyseläkkeelle noin 19 000 ihmistä. Viime vuonna kunta-alalta siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle yhteensä 4 813 henkilöä. Niistä melkein puolet oli osatyökyvyttömyyseläkkeitä.

Yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, toiseksi yleisin syy ovat mielenterveyden häiriöt.

Jos työntekijällä on osittain työkykyä jäljellä, hän voi hakea osatyökyvyttömyyseläkettä. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä voi työskennellä osa-aikaisesti ja paremmin terveydelle muokatuissa työtehtävissä tai olosuhteissa.

Paananen arvelee, että ammatillisen kuntoutuksen käyttöä voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän.

— Sitä voi hakea eläkelaitoksesta jo eläkettä aikaisemmassa vaiheessa, kun on uhka työkyvyn heikkenemisestä. Yleisimmät ammatillisen kuntoutuksen keinot ovat työkokeilu ja uudelleenkoulutus.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.