Katsastuslaki muuttui toukokuussa, mutta tunnetko jo sen yksityiskohdat? — Etelä-Karjalan katsastusasemille tulee päivittäin asiakkaita, joiden katsastus on myöhässä

Uudenkarheiden autojen katsastusvälit harvenivat. Poliisi tavoittaa tien päältä katsastamattomia autoja entiseen tahtiin.

Mika Standén

Ajo-olot ovat Suomessa rankemmat autojen kannalta. Tomi Tavisen mukaan tämäkin on otettava huomioon, kun mietitään katsastusta.
Ajo-olot ovat Suomessa rankemmat autojen kannalta. Tomi Tavisen mukaan tämäkin on otettava huomioon, kun mietitään katsastusta.

Katsastuslaki muuttui viime toukokuussa. Uusilla ja uudehkoilla autoilla katsastusvälit harvenivat, ja uuden lain voimaantulon jälkeen tehty ensimmäinen katsastus määrää seuraavan katsastusajankohdan.

Autokatsastus Lappeenrannan yrittäjä Tomi Tavinen kertoo, että asiakkailla on jonkin verran epätietoisuutta uuden katsastuslain määrittämistä katsastusajoista. Valtaosa on hyvin selvillä.

— Käymme katsastuksen jälkeen aina läpi yksityiskohdat. Joillekin asiakkaille selviää vasta siinä, että milloin ajoneuvo täytyy tuoda seuraavan kerran katsastettavaksi.

Päivittäin katsastusasemille tulee asiakkaita, joiden autojen katsastus on myöhässä. Katsastamattomalla autolla saa ajaa katsastukseen, jos on varannut ennakkoon ajan, ja ajaa suorinta reittiä katsastusasemalle. Tämä selitys kelpaa poliisillekin, jos aikavarauksen pystyy osoittamaan. Poliisi seuloo tien päältä katsastamattomia autoja, ja niiden matkanteko loppuu rekisterikilpien poistamiseen ja sakkoihin.

Ajokieltojen määrä ei ole noussut

Tavisen mukaan heidän katsastusasemiensa määräämien ajokieltojen määrä ei ole juuri noussut aikaisemmasta, vaikka sellaista uumoiltiin uuden lain voimaantulon myötä. Nyt ajokielto voi tulla esimerkiksi kehnoista renkaista tai pahasti säröilleestä tuulilasista.

Auton ostajan pitää itse selvittää, milloin auto pitää viimeistään katsastaa. — Kari Taattola

Poliisilla on sama havainto. Komisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että poliisi löytää liikenteestä katsastamattomia autoja päivittäin, mutta uusi laki ei sinällään ole lisännyt katsastusaikojen unohduksia.

— Aika hyvin ihmiset ovat laista perillä, Tylli arvioi.

Laki tuottaa yllätyksiä monelle

Lain tarkka sisältö ei silti ole kaikilla selvillä. Saimaan autokatsastuksesta katsastusaseman asemapäällikkö Kari Taattola kertoo asiakaskunnan tietävän, että jotain on muuttunut. Monelle uudehkon auton omistajalle tulee esimerkiksi yllätyksenä tuleva vapaavuosi. Tämä koskee etenkin pakettiautojen omistajia.

Seuraavan katsastuksen takaraja on merkitty edelleen rekisteriotteen tekniseen osaan, jos sen osaa sieltä katsoa. Nykyään mikään ei estä katsastuttamasta ajoneuvoa vaikka seuraavana päivänä uudelleen, mistä lähtee määräytymään taas seuraavan katsastuksen ajankohta. Myös Saimaan autokatsastuksesta lähtee kampanjakirjeitä erilaisille kohderyhmille, mutta niiden ajoitus on entistä vaikeampaa.

— Auton ostajan pitää itse selvittää, milloin auto pitää viimeistään katsastaa, Taattola huomauttaa.

Katsastusajan unohduksia uumoillaan lisää

Kuluvana vuonna autoja on katsastettu vielä viimeisen kerran vanhan ajanmääräytymissysteemin mukaisesti. Taattola ennustaa, että katsastusajan unohdukset voivat kasvaa ensi vuonna, kun uusi järjestelmä alkaa rullata.

Ajokieltoja on Taattolan tuntuman mukaan määrätty aikaisempaa enemmän.

— Sakkorenkaista ja käsijarruista tuli aikaisemmin vain hylkäyksiä, mutta nyt jos vaikka käsijarru ei toimi ollenkaan, auto on laitettava ajokieltoon.

Uusimmat uutiset