Historianopettaja pistää tunneilla koko persoonansa peliin

Kai Skyttä

Pekko Henttonen
Pekko Henttonen

Pekko Henttonen romauttaa pulpetin nurin ja loikkaa sen yli. Historian- ja yhteiskuntaopin opettaja havainnollistaa näin vuoden 1989 Berliinin muurin murtumisen.

Suomen talouden syöksystä kertoessaan Henttonen rojahtaa yks kaks lattialle. Näin oppilaille menee perille, kuinka rajulla tavalla lama iski 1990-luvulla.

— Oppilaita on hauska yllättää silloin tällöin. Opetus voi olla draamaa.

Luokan eteen tämä lappeenrantalaisen Kimpisen lukion opettaja astelee tyylikkäänä kauluspaitaan, pikkutakkiin ja kravattiin sonnustautuneena.

— Osoitan myös pukeutumisella kunnioitukseni oppiainettani ja yleisöäni kohtaan, hän sanoo.

Henttonen, 39, on niitä opettajapersoonia, jotka oppilaat muistavat vielä vuosien päästä. Viime syyslukukauden päätteeksi opiskelijat valitsivat hänet vuoden lähimmäiseksi. Perusteluissa todettiin, että Henttonen on kannustava ja auttavainen. Hän sai kehuja intohimosta ja palosta työhönsä.

— Jos saan oppilaan motivoitua, se synnyttää tiedon janon.

Henttonen haluaa antaa oppilailleen palautteen kasvotusten ja kohdata heistä jokaisen yksilönä. Tiedon jakamisen lisäksi Henttonen pitää tärkeänä tehtävänään tukea nuoria näiden kasvussa kohti aikuisuutta, ja siinä piilee yksi työn antoisimmista puolista.

— On mahtava katsoa, miten nuorten persoonallisuus kehittyy kolmen vuoden aikana.

Opetuksensa hän pyrkii kytkemään nykyhetken tapahtumiin.

— Kun puhumme historiasta, puhumme samalla nykyisyydestä. Puhumme samoista teemoista, kuten maahanmuutosta, vähemmistöistä, taloudesta ja tekniikasta.

Amerikan uusi presidentti Donald Trump tarjoaa Henttoselle loppumattomasti materiaalia oppitunneille.

— Opettajan ei pitäisi ottaa henkilökohtaista kantaa, mutta ovathan Trumpin puheet naisten asemasta, ilmastonmuutoksesta ja vähemmistöistä vastoin koulumme arvoja.

Kun Henttonen puhuu eurooppalaisen äärioikeiston ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin pullistelusta, se herättää nuorissa huolta.

— Yksi oppilas sanoi, että sä oot Pekko aika hyvä pelottelemaan. Tarkoitukseni ei ole esittää synkkiä ennusmerkkejä.

Kun Henttonen katsoo menneisyyteen, nykymaailman meno ei yllätä. Edistystä ja isoja yhteiskunnallisia uudistuksia seuraa aina takapakki.

— Joskus takapakki voi johtaa tuhoon ja konflikteihin kuten 1. ja 2. maailmansodassa. Mutta toisin kuin väitetään, historia ei toista itseään.

Kotona mies köllähtää sohvalle lukemaan yhteiskunnallisia, historiallisia ja taloustieteellisiä kirjoja. Siinä samalla hän saa uusia ideoita oppitunneille. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on miehelle mahdotonta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.