Ilmatieteen laitokselta synkkä huomio — Aurinko paistanut Lappeenrannassa joulukuussa kokonaiset 24 minuuttia

—Ei tämä nyt ihan jokavuotista ole, että on näin pilvistä. Vastaavia jaksoja löytyy silloin tällöin, meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

Vesa Vuorela

Tätä näkyä ei olla juurikaan todistettu Lappeenrannassa joulukuussa. Eikä todisteta lähipäivinäkään. Arkistokuva.
Tätä näkyä ei olla juurikaan todistettu Lappeenrannassa joulukuussa. Eikä todisteta lähipäivinäkään. Arkistokuva.

Joulukuu on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen synkkä itäisessä Suomessa. Aurinko ei ole paistanut minuuttiakaan usealla paikkakunnalla muun muassa Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. 

Synkkä tosiasia paljastuu Ilmatieteen laitoksen perjantaina Twitterissä julkaisemasta kuvasta.

Kovin valoisalta tilasto ei näytä Lappeenrannankaan osalta. Konnunsuon mittauspisteellä aurinko on paistanut joulukuussa kokonaiset 0,4 tuntia eli 24 minuuttia.

Tilastojen vertailua hankaloittaa se, että mittauspisteet ovat vaihdelleet vuosien saatossa. Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoo kuitenkin, että yhtä auringoton joulukuu on viimeksi ollut vuonna 2008.

Tuolloin Lappeenrannan Lepolan mittauspisteellä joulukuun 21 ensimmäisen päivän tilasto näytti nollaa tuntia aurinkoa.

—Ei tämä nyt ihan jokavuotista ole, että on näin pilvistä. Vastaavia jaksoja löytyy silloin tällöin.  Karkeasti voisi heittää, että ehkä kerran vuosikymmenessä on tällaista. Ei tämä poikkeuksellista ihan vielä ole, Jokinen sanoo.

—Muutenkin talvella paistetta on vähän, ja jos päiväsaikaan on pilviä, helposti se aika menee lähelle nollaa.

30 vuoden tilastoista otetun keskiarvon mukaan Lappeenrannan lentoasemalla tyypillinen auringonpaisteaika joulukuussa on ollut noin 17 tuntia, joten keskimääräiseen auringon määrään on todella matkaa. 

—Kuuta on vielä reilu viikko jäljellä. Se voisi nopeastikin tulla, jos on aurinkoisia päiviä, Jokinen muistuttaa.

Mutta nähdäänkö aurinkoa vielä joulukuussa?

Meteorologi Eveliina Tuovinen samaiselta Ilmatieteen laitokselta ei anna paljoa toivoa paisteesta.

—Viimeksi, kun puhuin yhden toimittajan kanssa, näytti pilviseltä. Jos aletaan oikein metsästää auringonpaistetta, täytyy katsoa toisella tavalla, Tuovinen naurahtaa.

—Ei ole aurinkoa lähipäiville näkyvissä. Enemmänkin jatketaan lähellä nollalinjaa. Jouluaattona voi olla pieni mahdollisuus, mutta en usko, että silloinkaan nähdään.

Ei siis hyvältä näytä. 

—Pilvet tuntuvat jäävän Itä-Suomeen helpommin. Sellainen perstuntuma on, että Itä-Suomi on usein pilvisempi. Mutta tätä kannattaa kysyä Paulilta (Jokinen).

Kysytään.

—Etenkin talviaikaan maa-alueiden yllä pilvipeite pysyy sitkeästi. Rannikolla meri voi auttaa putsaamaan pilvipeitettä pois, Jokinen arvioi.

Mitä sanoo tilasto suunnilleen samalla korkeudella olevilta paikkakunnilta idästä länteen?

Jokinen kertoo, että tilaston mukaan Kouvolassa paistaa joulukuussa keskimäärin 16 tuntia, Jokioisissa luku on 25 tuntia ja Turussa 27 tuntia. Kun Lappeenrannan lentoaseman keskiarvo oli 17 tuntia, voidaan todeta, että lännessä aurinkoa nähdään enemmän.

—Kyllä siinä sellainen pieni ero varmaankin on, että aavistuksen verran pilvisempaa idässä on tilastojen valossa. Erot ovat kuitenkin niin pieniä, että ei siinä ole tilastollista eroa juurikaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat