Kymmenen kiloa karkkia ja lämpimät vaatteet — Lappeenrannan Lyseon lukion abiturientti Taavi Lautala kipuaa abirekkaan kunnon eväin ja tuntee penkkareissa olevansa osa pitkää perinnettä

Kimpisen lukion vanhana tanssiva Iina Pulli loistaa mekossa, josta on haaveillut pikkutytöstä asti. Myös hänelle perinteen jatkaminen on tärkeää. Sekä abit että vanhat ovat suunnitelleet suurta päiväänsä syksystä asti.

Kai Skyttä

Lappeenrannan lyseon lukion abiturientilla Taavi Lautalalla ja Kimpisen lukion vanhana ylihuomenna tanssivalla Iina Pullilla on kaikki valmiina penkkareita ja vanhojen päivää varten. Elämää varten he kokevat lukion antavan hyviä eväitä, mutta valmiiseen on vielä matkaa, he sanovat.
Lappeenrannan lyseon lukion abiturientilla Taavi Lautalalla ja Kimpisen lukion vanhana ylihuomenna tanssivalla Iina Pullilla on kaikki valmiina penkkareita ja vanhojen päivää varten. Elämää varten he kokevat lukion antavan hyviä eväitä, mutta valmiiseen on vielä matkaa, he sanovat.

Tämän abin liikkeitä kuorma-auton lavalla kannattaa torstaina seurailla.

— Kymmenen kiloa karkkeja. Neljä kiloa sekalaisia ja kuusi suklaisia. Saa huoleta heitellä, esittelee Lappeenrannan Lyseon lukion abiturientti Taavi Lautala varautumistaan torstain penkkaripäivään.

Muuta varautumistaan Lautala ei etukäteen avaa. Sen verran on suunniteltu, että kylmä kuorma-auton lavalla ei pitäisi tulla.

Lakanoissa puolestaan näkynevät luokkien erikoisalat — ib, luonnontieteet, Venäjä ja taide, Lautala arvelee.

Odotettu hetki lukuvuodesta koitti lopultakin yllättävän nopeasti.

— Kun viimeinen koulujakso loppui, tuntui, että vastahan tulin tänne istumaan. Nyt ovat jo ylppärit takaraivossa, Lautala kuvailee.

Samoissa tunnelmissa on Kimpisen lukion tokaluokkalainen, pian koulunsa vanhimpien valtikan ottava Iina Pulli.

— Tuntuu, että juuri tulin ykköselle ja ihmettelin, miten täällä toimitaan. Varmaan ne penkkarit tulevat yhtä nopeasti. Kolme vuotta ei lopultakaan ole pitkä aika.

Eka kokous jo ennen kesäloman loppua

Pian Lautalan ja Pullin on kuitenkin pakko uskoa, että tässä ollaan. Lautala kipuaa abirekkaan karkkisäkki mukanaan, ja Pulli pukeutuu vanhojen tansseihin mekkoon, josta on haaveillut pikkutytöstä asti.

Suunnittelutyötä on riittänyt. Abeilla karkit, rekat, lakanat, luokkien koristelu, abigaala. Vuotta nuoremmilla juhlapuvut.

— Jo ennen kesäloman loppua kokoonnuimme suunnittelemaan. Syksyllä ei vielä ollut kiire, mutta mitä lähemmäs penkkaripäivä on tullut, sitä nopeammin se on tuntunut tulevan vastaan, abitoimikuntaan kuulunut Lautala kuvaa.

Nyt kaikki on valmista. Haastatteluhetkellä Lautala on juuri hakenut oman osuutensa porukalla tilatuista abikarkeista.

Vanhojen päivässä puku on ykkösjuttu

Iina Pulli kertoo, että vanhoista tytöt aloittivat pukujen suunnittelun jo syys-lokakuussa. Mekon hankinta on vanhojen päivässä tytöille se isoin juttu.

Pojat pukeutuvat Lautalan ja Pullin mukaan vielä aika yhdenmukaisesti frakkiin, mutta persoonallista lisää ja glitteriä on alkanut hiipiä poikienkin asuihin.

Lukio on vain välietappi, henkinen koulu. Kun täältä valmistuu, ei ole vielä valmis. — Taavi Lautala

Kaikki ikäluokasta eivät osallistu vanhojen päivään, mutta Pullin mielestä ainakaan puvuista ei pitäisi tehdä kynnyskysymystä.

— Jotkut haluavat satsata enemmän, toiset vähemmän, ja kaikki on ok. Itse olisin halunnut käytetyn puvun, mutta kun olen pitkä, sellaista ei löytynyt, vaan puku piti tilata.

Tärkeintä puvussa Pullin mielestä on, että se on omannäköinen.

— Tosin moni ei välttämättä vielä tiedä, mikä on se oma juttu, hän puntaroi.

Ei tarvitsekaan, juhlakalut pohtivat.

— Lukio on vain välietappi, henkinen koulu. Kun täältä valmistuu, ei ole vielä valmis, toteaa Taavi Lautala.

Kai Skyttä

Taavi Lautala toivoo penkkaripäivältä hyvää säätä ja paljon ihmisiä katujen varsille. Iina Pulli aikoo nauttia vanhojen päivästä täysin rinnoin kerran elämässä -kokemuksena.
Taavi Lautala toivoo penkkaripäivältä hyvää säätä ja paljon ihmisiä katujen varsille. Iina Pulli aikoo nauttia vanhojen päivästä täysin rinnoin kerran elämässä -kokemuksena.

Osana isompaa kokonaisuutta

Koulun jälkeen Lautala suunnittelee hakevansa oikeustieteelliseen, Pullia kiinnostaa psykologia, yhteiskuntatieteet ja historia. Paineita tulevasta kumpikaan ei silti ota.

— Itselle on otettava aikaa miettiä, mitä haluaa tehdä elämällään. Sitten kun sen tietää, kaikki on mahdollista, Pulli tuumii.

Pullin mielestä lukio — vanhojen päivän suunnittelukin — on opettanut paljon ryhmätyötaitoja ja toisten kuuntelua, perustaitoja elämään.

Penkkareissa ja vanhojen päivässä molempien mielestä parasta on perinteen jatkuminen.

— Ovathan penkkarit muuttuneet siitä, kun 1900-luvun alussa hevoskärryillä ajeltiin, mutta koen, että silti jatkan perinnettä, Lautala sanoo.

Iina Pullista olisi haljua, jos koulussa vain oltaisiin ja lähettäisiin noin vain ilman mitään riittejä.

— Tässä saa yhtenä päivänä olla osa isompaa kokonaisuutta ja jättää jäljen kouluun.

Taavi Lautala on tehnyt osuutensa kunnolla, sillä hän on kavaljeerannut jo kahdesti vanhojen tansseissa. Uudelle vanhalle hänellä on yksi neuvo.

— Ota rauhassa, älä hätäile, nauti. Helma voi revetä tanssissa, mutta tämä on siun päivä, nauti siitä!

Penkkarit ja vanhojen päivä

Kimpisen ja Lappeenrannan Lyseon lukion abiturientit lähtevät penkkariajelulle kello 13.

Reitti: Valtakatu-Oikokatu-Koulukatu-Taipalsaarentie-Valtakatu.

Vanhojen tanssien koululaisnäytös Kimpisen lukiolla klo 11, yleisönäytös urheilutalolla klo 13.

Lyseon lukion koululaisnäytös lyseolla klo 11 ja klo 12, yleisönäytös urheilutalolla klo 17.30.