Nordkalk pisti läjityskasojen maisemointiin vauhtia — Lappeenrannassa lähellä Hanhijärventietä sijaitsevien kasojen reunojen maisemointi viivästyi kesällä aliurakoitsijan kiireiden vuoksi

Kuiva ja tuulinen sää levitti kesällä myös kalkkipölyä.

Mika Strandén

Nordkalkilla on Lappeenrannan Ihalaisessa kalkkikivikaivos sekä paperipigmentin raaka-aineita ja wollastoniittia valmistavat rikastamot. Arkistokuvassa takana näkyvä Parocin vuorivillatehdas on purettu.
Nordkalkilla on Lappeenrannan Ihalaisessa kalkkikivikaivos sekä paperipigmentin raaka-aineita ja wollastoniittia valmistavat rikastamot. Arkistokuvassa takana näkyvä Parocin vuorivillatehdas on purettu.

Nordkalkin läjitysalueen maisemointityö jäi kesällä jälkeen suunnitelmasta.

Nyt kasojen reunojen maisemointiin on pistetty vauhtia, Lappeenranta—Louhen -yksikön päällikkö Arja Piironen sanoo.

Nordkalk läjittää alueelleen Hanhijärventien pohjoispuolelle maata ja sivukiveä. Yhtiöllä on Lappeenrannassa kalkkikivikaivos sekä paperipigmentin raaka-aineita ja wollastoniittia valmistavat rikastamot.

Aluetta täytetään kerroksittain ja kerroksen reuna maisemoidaan multakerroksella ja kasveilla. Kasan päällä tehdään maisemointityö vasta sitten, kun kasa on täyttökorkeudessa.

— Reunan maisemoinnissa oli tänä kesänä jättämää. Sitä otetaan nyt kiinni. Asia hoidetaan nyt kuntoon, Piironen sanoo.

Piirosen mukaan viivästys johtui aliurakoitsijan muista töistä.

Nordkalk sai maisemointityön viivästymisestä yhteydenoton myös Lappeenrannan kaupungilta.

 

Sade hillitsee pölyämistä

Kesän kuiva ja tuulinen sää on saanut kalkkipölyn leijumaan ilmassa. Nordkalkille yhteydenottoja kalkkipölyn leviämisestä lähialueelle on tullut vain kaksi kesän aikana. Niistä toinen ei liittynyt Nordkalkiin.

— Havainto, että ilmassa on ollut pölyä, pitää varmasti paikkansa. Tuotannollisista syistä johtuen sitä ei ole ollut tavallista enempää, Piironen kertoo.

Kokonaan pölyämistä on mahdotonta estää, mutta tarvittaessa sitä voidaan hillitä kastelemalla tai pinnoittamalla kasoja.

— Kun sadetta tuli, tilanne parani.