Rekisterikilvettä pysäköimällä vältellään parkkisakkoja Lappeenrannassa

Etelä-Saimaaseen yhteyttä ottanut lukija kertoi, että on havainnut autoilijoita, jotka poistavat autostaan rekisterikilvet pysäköinnin ajaksi.

Terhi Kinnunen

Rekisterikilvettömälle autolle ei voida määrätä pysäköintivirhemaksua. Kuvituskuva.
Rekisterikilvettömälle autolle ei voida määrätä pysäköintivirhemaksua. Kuvituskuva.

Rekisterikilpivaras ei ole välttämättä ainut syypää parkissa ilman kilpiä olevaan autoon. Etelä-Saimaaseen yhteyttä ottanut lukija kertoi, että on nähnyt kaupungilla myös ajoneuvon kuljettajia, jotka ruuvaavat kilvet pois omasta autostaan parkkeeratessaan.

Syynä tähän toimintaan on lukijan arvion mukaan parkkisakkojen välttely. Mikäli autossa ei ole kiinni asianmukaisia tunnistetietoja, ei sitä voida myöskään sakottaa esimerkiksi väärin parkkeeraamisesta.

Uutisoimme rekisterikilpivarkauksista Etelä-Karjalassa viime viikolla.

Sakko jää kirjoittamatta

Pysäköinnintarkastaja Pirjo Virtanen kertoo, että rekisterikilpien poistaminen pysäköinnin ajaksi ei ole yleinen ilmiö.

– En ole nähnyt kertaakaan tällaista koko kesänä, joten ovat varmaan ihan yksittäistapauksia, hän kertoo.

Virtanen kuitenkin toteaa, että mikäli pysäköinnintarkastaja huomaa ilman kilpiä parkkeeratun auton, ei työkalupakista hirveän tehokkaita lääkkeitä löydy.

– Mikäli näemme tällaisen ajoneuvon, siihen jätetään siirtokehotus. Mikäli ajoneuvoa ei siirretä seitsemän vuorokauden kuluessa, hinataan se varikolle.

Sakkoa autolle ei kuitenkaan voida määrätä, jos rekisterikilvet eivät ole paikallaan.

– Jos autossa ei ole tunnistetietoja, eli rekisterikilpiä, ei sille silloin voida parkkisakkoakaan määrätä, Virtanen kertoo.

– Ymmärtääkseni poliisillakaan ei taida olla sen kummempia keinoja tällaisessa tapauksessa.

Mikäli autoa ei siirretä kehotuksesta huolimatta, hinataan se Laineaho oy:n varikolle Pajarilaan. Ajoneuvo on noudettavissa maksamalla siirto- ja varastointikulut 372 euroa, mikä on huomattavasti parkkisakkoa korkeampi summa.

Kelpaavat varkaillekin

Jos kadulla näkyy ajoneuvo ilman rekisterikilpiä, voi kyseessä olla myös varkaus. Rikoskomisario Matti Raivikko Kaakkois-Suomen poliisista kertoi Etelä-Saimaalle viime viikolla, että vaikka ilmiö on Etelä-Karjalassa harvinainen, varastellaan rekisterikilpiä täälläkin ajoittain.

Yleensä varastettuja kilpiä käytetään omaisuusrikosten yhteydessä, tai ajoneuvoissa joiden omat kilvet on viety esimerkiksi katsastamattomuuden tai maksamattomien vakuutus- tai veromaksujen takia.